Все по-малко са случаите на мъртви делфини по Черноморието


Все по-малко са случаите на мъртви делфини по Черноморието
Снимка: Getty Images / Guliver

3389

Намаляват случаите на открити мъртви делфини по Черноморието, тази година по южното крайбрежие са установени 24 китоподобни. Това каза инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ – Бургас, пред "Фокус".

„От началото на годината до момента регистрираните намерени мъртви делфини по Южното Черноморие, което е в юрисдикцията на РИОСВ – Бургас, са 24. Сигнали се подават от граждани и от общините, които имат разрешителни по Закона биологичното разнообразие за обезвреждането на труповете на делфини. Спрямо предходните години има драстично намерение на откритите мъртви делфини“, обясни инж. Тонка Атанасова.

През 2015 година са регистрирани 56 случая на открити китоподобни, през 2017 година техният брой е 72, а през 2018 година – 68. Най-голямата смъртност е била през 2016 година, когато в района на Южното Черноморие са открити 183 мъртви делфини. Тогава експерти са установили заболяване от типа шарка по морските бозайници.

Инж. Тонка Атанасова допълни, че една от причините за смъртността при делфините е оплитане в рибарски мрежи, но дори и да се въведе определен маршрут за риболов, бозайниците следват храната и винаги ще намерят как да стигнат до рибарската мрежа. Част от делфините загиват, губейки стадото си. Причина за смъртността може да бъде още гъбична инфекция, вируси с паразитен произход, както и естествена смърт.

Атанасова отбеляза, че през последните години няма констатирани случаи на установени следи от човешка намеса, насочваща към умишлено умъртвяване на бозайници. Тя отправи апел към гражданите да подават сигнали при установяване на трупове на делфини по крайбрежието, а не да се качват снимки в социалните мрежи. Директорът на РИОСВ-Бургас уточни, че всеки един сигнал се проверява.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички