Въпреки слабия сезон Инспекцията по труда търси работници без документи по морето


Въпреки слабия сезон Инспекцията по труда търси работници без документи по морето
Снимка: БГНЕС

3655

Инспекцията по труда засилва проверките в курортите по Черноморието. По морето са изпратени служители от други области на страната с цел по-строг контрол по време на активния летен сезон. Проверките са в ход от началото на юни, съобщават от контролния орган.

По традиция през юли и август местните инспектори се подсилват с допълнителни екипи от цяла България заради ръста на служителите и на обектите. По данни на НСИ за 2018 г. наетите в областите с морски курорти са се увеличили с почти 33 000 души през юли спрямо април.

Сезонните обекти са смятани за рискови заради честите нарушения на трудовото законодателство при наемането на служители, работното време и заплащането. Често липсват и безопасни условия на труд.

Бързото строителство на сезонни преместваеми обекти също носи сериозни рискове за живота и здравето на работещите. Именно при изграждането на такъв обект в самото начало на сезона загина работник в следствие на поражение от електрически ток.

Проверките в курортите са насочени към борбата с недекларирания труд – работа без трудов договор, наемане на договор за непълен работен ден при работа по 8 и повече часа, законосъобразното наемане на непълнолетни лица и на чужденци, заплащане на част от възнагражденията на ръка след устно договаряне.

Повече информация за правата на сезонните работници и как по-ефективно могат да ги защитят е публикувана на интернет страницата на Инспекцията по труда.

Контролният орган напомня, че наемането на непълнолетни лица става само след разрешение от регулатора, което важи за конкретното работно място, за което е поискано, и за работодателя, с който е сключен договорът.

Заявлението може да бъде подадено и по електронен път, а срокът за произнасяне е 7 работни дни. Процедурата за наемането на лица, ненавършили 18 г., е описана подробно ТУК.

Още през януари алармирахме, че предстои слаб сезон и абсолютно не се взеха мерки. Очаквахме миналата седмица на срещата с министър Ангелкова да чуем за мерки, но нямаше такива – освен за времето след края на пиковия сезон. Чудя се защо се случва така – защо Министерството на туризма пак закъсня. Това заяви лицето на Клуба на хотелиера в Несебър Диана Колчева във връзка с очертаващия се по-слаб туристически сезон на Черноморието.

Министерството на туризма няма какво толкова да направи, не се съгласи председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и бивш председател на ФК "Несебър" Пламен Копчев, който видя "естествена тенденция" големите туроператори да пренасочват туристи и към други дестинации след няколко успешни години за Черноморието ни. Според него, "сезонът набира сили и всичко ще завърши нормално".

Именно заради големите туроператори, Колчева заяви пред Нова телевизия, че отдавна е можело да се вземат адекватни мерки – да се субсидират чартъри, да се намалят таксите за кацане на лоукост компании, да се намали ДДС-то за туризма. Гърция го направи, уточни Колчева за ДДС-то. Отделно, тя настоя, че е трябвало да има държавни мерки за намаляване на цената на чадърите и шезлонгите, но това не е станало. По думите ѝ, нормалната цена за чадър и два шезлонга трябва да е 12 лева.

От няколко години цените на чадърите и шезлонгите не са променяни, опонира Копчев. Спрямо миналата година това е така, но спрямо 2014 година не е така, отвърна Колчева. Тя заяви, че няма как българите да бъдат накарани да плащат, за да ползват плажната ивица, която е изключителна държавна собственост т.е. на всички. Колчева дори смята, че концесионирането е вредна форма за туризма, като уточни, че това е позицията на организацията, която представлява.

Направили сме максимално каквото трябва да се направи – повече намаление на цените ще се отрази на качеството на туристическия продукт, подчерта Копчев. По думите му, туристическата услуга в България е много добра и е на ниво, в остра конкуренция. Колчева се съгласи, че хотелиерската услуга е много добра, но качеството на инфраструктурата е трагично – инфраструктурата, която довежда туристите до хотелите, е много лошо.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички