Байрактаров: За увеличението на пенсиите са нужни 750 млн. лева


Байрактаров: За увеличението на пенсиите са нужни 750 млн. лева
Снимка: БГНЕС

2335

За да може минималната пенсия в България да стане 300 лева, както бурно искаха "Обединени патриоти", са необходими 750 млн. лева. Тази сметка направи бившият депутат на "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров, който напусна коалицията по време на предизборната кампания заради несъгласие със "задкулисните похвати" на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

По думите на Байрактаров „Патриотите клекнаха и когато се водеха тези преговори (бел. ред. - преговорите за правителство с ГЕРБ) в момента ще увеличат пенсиите на тези, които нямат никакъв осигурителен принос и най-малко са работили". Бившият депутат визираше т.нар. инвалидни пенсии. Той извади бележка, която разпространи и в социалните мрежи, според която "клякането" станало факт още в началото на януари, т.е. дори преди да започне официално предизборната кампания. Вчера, 12 април, Валери Симеонов заяви, че тази бележка е писана миналата година и касае размислите на "Патриотичния фронт" какво предложение за вдигане на минималната пенсия да бъде внесено в рамките на 43-тото Народно събрание.

Хората, които получават минимални пенсии - 70-90% са с фалшиви ТЕЛК решения, според специалисти, които Байрактаров питал, макар да не каза кои са те и откъде имат тези данни. Тези хора източват 324 милиона лева от бюджета и още 400 млн. лв., тъй като ползват голям пакет от данъчни облекчения, заяви Байрактаров пред bTV. Според него "хората са изключително ощетени с едно несъстоятелно обяснение, системата на НОИ ще фалира."

Според експертът Мика Зайкова, казаното от бившия финансов министър Владислав Горанов е абсурдно, защото това ще разруши осигурителния модел. Тя обясни, че минималната пенсия има социален елемент - ако цял живот сте работили на минимални доходи, вашата пенсия трябва да бъде 140 лв., докато всички от 165 лв. нагоре са заработени. Всеки един човек е дал принос в осигурителната система, за да заработи тази пенсия.

Не говоря за справедливост, защото тя изобщо не е справедлива, с нея не може да се изхраниш, допълни Зайкова.

Тя визира и друг проблем - защо години наред Министерството на финансите държи 2600 лв. максимален осигурителен доход, т.е. тези, които получават повече, нямат принос към пенсионната система. Те се плашат от максималната пенсия, но хората които я взимат, се броят на пръсти. Или да се вдигне максималният осигурителен доход на 5400 лева, или въобще да го няма, предложи Зайкова.

Хората са демотивирани, защото един фалшив инвалид получава 151 лв. с 80% инвалидност, а тези с 90% инвалидност получава по-висока пенсия от този, който е работил. Защо хора, които нямат нищо общо с полицейската и военната работа, работят например в почивна станция, се пенсионират по-рано, а миньорите, които се трудят в ужасни условия на труд да взимат мизерни пари, попита още Зайкова.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички