КНСБ напусна работната група на МС, подготвяща наредба за държавния служител


КНСБ напусна работната група на МС, подготвяща наредба за държавния служител
Снимка: Румен Скрински/Actualno.

2432

Координационният съвет на КНСБ взе решение представителите на работната група към МС, която подготвя Наредбата по чл. 46а от Закона за държавния служител, да напуснат, съобщиха от КНСБ.

През 2016 г. бяха приети изменения и допълнения в ЗДСл (ДВ, бр. 57 от 2016 г.), като скандално и в нарушение на Правилника за организация на дейността на НС за второ четене в зала от проекта бяха извадени, незнайно защо и от кого, текстове, предложени от КНСБ за създаване на система от норми, чрез които и по подобие на нормите в КТ (чл. 50 – чл. 60 КТ) да се уреди колективното договаряне в ЗДСл. Вместо тях, бе създаден и приет нов чл.46а ЗДСл, чрез който вниманието и процесите на диалог в държавната администрация се пренасочват в други посоки, т.е., усилията да се уреди колективното договаряне в закона бяха заличени с един анонимен замах.

Малко след като измененията и допълненията в ЗДСл бяха обнародвани в „Държавен вестник“, получихме покана за участие в работна група на МС, която ще подготвя Наредба, основана на посочения по-горе член от ЗДСл.

За наше съжаление въпреки активното участие на нашите експерти във всички заседания и предложения за възстановяване чрез наредбата на замисъла за уреждане на колективното договаряне това не се случва. Вместо това работата в групата върви в безсмислена и ненужна по наше мнение посока.

Липсата на ясна законова уредба на колективното договаряне за държавните служители, както и липсата на подобни норми в настоящия проект на Наредба, отново ще активизират критиките на Комитета на експертите към Съвета на Европа за неприлагане на колективното договаряне в държавната администрация.

През 2005 г. КНСБ, КТ„Подкрепа” и Европейската конфедерация на профсъюзите подадоха колективен иск до Съвета на Европа срещу Република България, във връзка с неуреденото право на стачка в Закона за държавния служител. Това действие бе свързано с чл. 6 от ЕСХ, което урежда както правото на стачка, така и правото на колективно договаряне. След като в закона вече е уредено правото на стачка, ние очакваме от следващото правителство и 44 Народно събрание да уредят по категоричен и безспорен начин и правото на колективно договаряне за работещите в държавната администрация.

За нас е безспорно, че изискванията на посочения текст от ЕСХ (ревизирана) могат да бъдат изпълнени, само и ако колективното договаряне за работниците и служителите от държавната администрация бъде уредено, чрез норми в Закона за държавния служител, по подобие на правната уредба в КТ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички