БСП предлага преизчисляване на всички пенсии от 1 юли


БСП предлага преизчисляване на всички пенсии от 1 юли
Снимка: БГНЕС

2675

БСП предлага от 1 юли всички пенсии да се преизчислят. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

Левицата е подготвила за внасяне проектозакон за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който предвижда преизчисляването на всички пенсии от 1 юли тази година на база средният осигурителен доход за 2013 г.

„Това е една справедливост, която отстоявахме по време на кампанията и по този начин ще намалим различията между т.нар. стари пенсии и новоотпуснати пенсии. Разликата за един и същи осигурителен стаж е огромна. Последното подобно преизчисляване е било през далечната 2008 г. Това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в унизително положение“, обясни Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС.

От БСП подчертаха, че са направили и предварителна оценка на въздействието. „Пенсиите ще се увеличат различно, в зависимост от годината на пенсиониране на конкретните граждани. За някои пенсии, които са преди 2000 г. увеличението се очаква да бъде около 20%. За тези, които са след 2000 г. увеличението ще бъде много по-малко, а за пенсиониралите се през последните години ще бъде най-малко“, каза Стойнев. Преизчисляването ще струва 800 млн. лв. за една година.

От друга страна Жельо Бойчев посочи, че първото решение, БСП което внасят в НС е това, с което искат възнаграждението на народните представили да бъдат замразени към база декември 2016 г. „Управляващото мнозинство на ГЕРБ и ОП обещава евентуално увеличение на доходите на гражданите към края на мандата. Крайно неприемливо е за сметка на това заплатите на депутатите да се актуализират на всеки три месеца. Най-малкото, което може да направим е с личен пример са изразим съпричастност с гражданите, които живеят под и около прага на бедността“, изтъкна Бойчев.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички