България усвоява добре средствата за борба с безработицата, но без ефект


България усвоява добре средствата за борба с безработицата, но без ефект
Снимка: БГНЕС

2502

С 10 000 души е намалял броят на регистрираните безработни младежи в България за последната година. Това сочат данните, представени на съвместна кръгла маса, организирана от Европейската сметна палата и Сметната палата на България, предаде БГНЕС.

Сметната палата е извършила одит на усвояемостта на средствата насочени към младежка заетост за периода 2010 - 2013 година, като са констатирани някои пропуски, голяма част от които са съобразени от Министерството на труда и социалната политика, обясни председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Представителите на Европейската сметна палата и генералният директор на Главна дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия Мишел Сервоз пък ни е похвалил, че имаме много голяма усвояемост на средствата. В същото време, въпреки усвоените средства, не постигаме въздействие. Това отчетоха експерти към родната Сметна палата и обясниха, че фокусът в новия програмен период ще е именно въздействието.

В началото на стария програмен период младежката безработица е била 19%, като заложената цел е била спадането й до 16%. Въпреки усвоените средства по програмите за младежка гаранция и парите от Европейския социален фонд обаче, през 2013 година младежката безработица у нас е в рамките на 28,4%. Това според експертите се дължи най-вече на външни фактори, причинени от икономическата криза. В момента младежката безработица у нас е в рамките на около 22%, като според социалния министър Ивайло Калфин е спаднала с 2% спрямо миналата година.

За новия програмен период целите на програмите за ограничение на младежката безработица са обвързани с целите на програмата "България 2020", като целта е от 61% общата заетост да скочи на 64%. Целта на програмите в първите две години е да бъдат обхванати 22 000 младежи до 29-годишна възраст.

"За да може да се увеличи младежката заетост, са изискват усилията на цялата общественост. Необходими са сериозни промени в образователната система - има разминаване между професионалните и учебните стандарти, което трябва да се преодолее. Има силна поляризация на пазара на труда по отношение образованието - увеличава се броя на лицата с висше образование, но се повишава и процента на неграмотните. Липсва средният елемент, лицата със средна квалификация. Необходима е промяна в образователната система", каза още Цветан Цветков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички