Данев: Икономиката ни не е ефективна, затова заплатите не са високи


Данев: Икономиката ни не е ефективна, затова заплатите не са високи
Снимка: БГНЕС

2963

Заплащането в България зависи от ефективността на икономиката. За голямо съжаление ефективност липсва. Това заяви председателят на БСК Божидар Данев, коментирайки скорошни данни за недостиг на квалифицирана работна ръка. Недоволството на Данев идва след като само преди четири дни проучване показа, че по-малко от 40% от работодателите в България осигуряват вода за своите служители.

Пред Нова тв Божидар Данев подчерта, че в България се предлага неквалифициран труд, който се подкрепя от държавата с вдигането на минималната работна заплата. Вдигането на минималната заплата доближава възнагражденията на „абсолютно неграмотни хора” със заплатите на служители като библиотекарите.

На директен въпрос дали бизнесът няма вина, Данев се спря на примера с ИТ сектора – там държавата не се месела. Драматичното е, че хроничният недостиг на специалисти си стои. В туризма дори няма „специалисти” – от сервитьори, до мениджъри. Тотален глад на специалисти има и в индустрията – за пример за висококвалифициран специалист Данев даде стругарите.

Председателят на БСК хвърли вината за това на Иван Костов и на Йорданка Фандъкова, които са ликвидирали професионалното средно образование. Не беше подминат и Бойко Борисов – въведе XII клас и децата учат в последен клас теория, а не практика, възмути се Данев.

Председателят на БСК предупреди и, че в рамките на 7-10 години 50% от сегашните учители ще се пенсионират. Всички млади учители нямат познанията, за да се следи технологичното развитие на света и да се инкорпорира това познание. Някои фундаментални основни на държавата се поставят под съмнение от технологичната революция, подчерта Данев. Плодовете на образованието се берат 10-15 години по-късно – сега берем плодовете от разрухата в средното образование, добави той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички