Депутатите отхвърлиха скандално предложение, свързано с хиляди неполучени заплати


Депутатите отхвърлиха скандално предложение, свързано с хиляди неполучени заплати
Снимка: БГНЕС

3460

Минало на ниво комисия скандално предложение на депутата от ГЕРБ Юлиян Папашимов, касаещо начислени, но неполучени заплати на над 3 хил. души, в крайна сметка падна в пленарна зала. Това стана при гласуването на новите промени в Кодекса на труда.

Ставаше въпрос за влизане в сила на по-сурови текстове относно неизплатени дължими възнаграждения от работодатели. Папашимов беше предложил това да става от 1 юли, 2018 година, но така щеше да е изтекъл едногодишният срок, в който служителите на вече вкарани в процедура по несъстоятелност предприятия безуспешно си търсят парите. Един от тези случаи касае колапса на известната търговска верига "Пикадили".

Сега, на второ четене в парламента, беше прието поправките да влязат в сила от 31 март, 2018 година. Причината за предишното предложение беше, че Главна инспекция по труда (ГИТ) няма технологична възможност и достатъчно на брой подготвени експерти, за да реагира по-рано.

Съгласно новите текстове, работодателите, които дължат възнаграждение и обезщетение на работниците си, няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Припомняме, че що се отнася до служители на трудов договор, те имат право да вземат до шест начислени, но неизплатени месечни заплати в момента, в който започне производство по несъстоятелност, както и да получат парични обезщетения за последните 36 календарни месеца, преди месеца, в който се вписва старта на производството по несъстоятелност! За да бъде взето такова обезщетение, пострадалите служители трябва да подадат заявление пред териториалното поделение на НОИ по седалище на работодателя в срок от три месеца от датата, на която са били уведомени, че е открито производство по несъстоятелност.

Какви са аргументите на трудовата инспекция за датата на промените и още подробности прочетете ТУК.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички