Депутатите приеха въвеждането на еднодневни трудови договори


Депутатите приеха въвеждането на еднодневни трудови договори
Снимка: БГНЕС

2807

Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Кодекса на труда, които въвеждат т.нар. еднодневен трудов договор.

Вносител на тази промяна е социалният министър Ивайло Калфин, като по негово предложение в Кодекса на труда се въвежда нов член 114а, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин, чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези трудови договори няма да се трупа трудов стаж, но по думите на Ивайло Калфин работните дни ще се признават за осигурителен стаж за пенсия.

Еднодневните трудови договори засега ще могат да се сключват в основна икономическа дейност "Растениевъдство" само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година. Трудовото възнаграждение ще се изплаща лично на работника срещу разписка в края на работния ден. Работниците ще се осигуряват по Кодекса за социално осигуряване и по Закона за здравното осигуряване и ще са застраховани срещу трудова злополука.

В закона е предвидено да не се изпращат уведомления за сключен договор в Националната агенция за приходите, а за изпълнението на работата по тях да не се връчва длъжностна характеристика и да не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока.

Въпреки че на първо четене парламентарната група на БСП подкрепи законопроекта, днес лидерът на партията Михаил Миков се изказа остро против еднодневните трудови договори. "Това не е никакъв трудов договор. Не може да има трудов договор за един ден. Всички докоснали се до трудово право дори периферно са наясно, че това е абсурд", каза Миков. Според него в този текст няма никакъв смисъл и той представлява правен абсурд. Няма пречка да се сключва граждански договор за такъв тип краткотрайно взаимоотношение - това е ненужен текст, който противоречи на международни конвенции, посочи Миков. "Работникът няма да бъде защитен, той е слабата страна. Затова е измислено трудовото право - за защита на работника. Вие обърквате цялата система на трудово право, която е създадена, за да защитава работниците", добави Миков.

Според Владислав Николов от ГЕРБ на промените трябва да се даде шанс, за да се види дали ще работят в земеделието. Той обясни, че договорите няма да се регистрират в НАП, защото работодателят земеделец ще отива в бюрото по труда и авансово ще закупува 5, 10 или 100 еднодневни трудови договора, като авансово плаща осигуровките за тях. Работниците ще бъдат предварително осигурени, защото в момента работят без никакъв договор - ще бъдат узаконени и няма да работят в сивата икономика, каза и Светлана Ангелова от ГЕРБ.

По време на гласуването бяха отхвърлени предложения на Патриотичния фронт и на БСП по тези договори да се признава трудов стаж.

Срещу еднодневните трудови договори има остра позиция на КТ "Подкрепа". Според тях въвеждането на този вид договори създава неясноти и измества ролята на срочния трудов договор, който урежда много по-сигурно и ясно отношенията, свързани с полагането на работна сила за извършване на сезонна селскостопанска работа. "Намираме избраната правна форма за неудачна. Не са докрай изчистени правните норми и процедурите. Предложените текстове не дават никакви гаранции за правата на човека", се посочва в позицията на КТ "Подкрепа".

За пръв път в българското законодателство се предлага въвеждането на трудов договор, за който не се признава трудов стаж, посочват синдикатите и предупреждават, че тази идея води до отказ от защита на трудовите права, несигурност на доходите и заетостта и ниско заплащане.

В залата Янаки Стоилов от БСП направи редакционни предложения, като от формулировката на текста да се премахне думата "трудов", както и такива договори да могат да се сключват не за един, а най-малко за пет дни. Стоилов предложи и вместо 90 дни в годината, такива договори да могат да се сключват най-много за 45 дни. Нито едно от предложенията му не бе прието от мнозинството. "Защо да заплащам за пет дни, ако работникът ми трябва два дни? Трябва да се остави свободата на работодателя да наема работник за един ден. Освен това, защо се ограничава за 90 дни в годината - трябва да е дори за 365 дни", коментира Валери Симеонов.

Според Ивайло Калфин промените уреждат нещо специфично. Той попита народните представители дали могат да отговарят как в момента се обработва реколтата в избирателния им район. "Покажете ми някъде, където се работи с постоянни договори при земеделски труд", призова Калфин и бе категоричен, че с еднодневните трудови договори работниците ще бъдат по-добре защитени, отколкото сега.

"Работодателите имат интерес, защото сключвайки тези договори работниците им са застраховани от трудова злополука", каза Ивайло Калфин в защита на своя законопроект. Все пак социалният министър призна, че договорите се предлагат само за сектор "Растениевъдство" и ако се разпрострат навсякъде, това би създавало несигурност.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички