Димитров: Ако се отмени договорянето на МОД, се връщаме в изходна позиция


Димитров: Ако се отмени договорянето на МОД, се връщаме в изходна позиция
Снимка: БГНЕС

3078

Отмени ли се договарянето на минималния осигурителен доход (МОД), се връщаме в изходна позиция. Това заяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Все повече хора се осигуряват все по-близко до реалните заплати. Това води до увеличение на приходите на данъци и осигурителните вноски. Този процес надявам се, че никой няма да го оспори, защото фактите са категорични. За нас ефективността и ползата на договарянето на МОД е безспорна и няма нужда да бъде доказвана на никого, независимо дали някой е решил да бойкотира този процес. Тя е безспорна за трите страни - двете, които договорят процеса, и държавата”, заяви Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Според него, ако всички, които са нарекли себе си работодателски организации, представляват лоялния бизнес, интересът им е безспорен, защото през плащането на по-ниски данъци и осигуровки се прави нелоялна конкуренция. „Не разбирам как аргумент, който тогава сме били заедно с работодателите, сега се обръща. Как договарянето на МОД-овете насърчава сивата икономика. Аргументът от бизнеса, че видите ли сега ние не искаме да договаряме МОД-овете, защото някой административно ги е определил миналата година не е верен и логичен. За миналата година договорихме МОД-вете в 48 от общо 85 икономически дейности, което са две трети от всички осигурени, за които са отнасят праговете. За една трета, понеже не сме ги договаряли Министерство на труда разпространи договореното. МОД-те за 2016 г. не са определени административни”, категоричен бе президентът на КНСБ.

По думите му е фалшив аргументът, че някой административно определя МОД и за това бизнесът не иска да участва.

Невярно според него е и друго твърдение на работодателите - че 300 000 души били на средни осигурителни доходи, което е под минималната работна заплата и което означавало, че бизнесът не издържа. 

„197 367 души, по данни на НАП, се осигуряват на среден осигурителен доход, който е под минималната осигурителна заплата. Основните причини за това са, че хората, които получават такива заплати не работят 8 часа, а по-малко или нямат пълен работен месец, според НАП. Това се случва основно в секторите за ремонт на компютърна техника и домакински вещи, туризма и селското стопанство. Данните показват, че няма нищо притеснително, както твърди бизнесът, че има случаи, които показват, че МОД-вете си отивали”, посочи още Димитров. Така например в икономическата дейност добив на строителни материали за специалистите средният осигурителен доход е 2,107 лв. при минимален от -534 лв., т.е. съотношението е 395%.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички