Всички големи работодатели, без КРИБ, са против минималните осигурителни прагове за догодина


Всички големи работодатели, без КРИБ, са против минималните осигурителни прагове за догодина
Снимка:

4506

Предложеният в проекта за Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за догодина категорично не се одобрява от три от национално представителните работодателски организации. Това става ясно от официална позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). В АОБР влизат БСК, БТПП и АИКБ.

В писмо на АОБР до председателите на парламентарните комисии по труда и бюджета Хасан Адемов и Менда Стоянова се казва, че предвиденият от държавата среден ръст на МОД по длъжности и икономически дейности от 8,6% за 2016 г. спрямо 2015 г. подменя постигнатите договорености. Договореният ръст за 48 икономически дейности от 6,2% е завишен административно на 7,5% за длъжности с договорени по-ниски стойности чрез въвеждане на праг от 420 лв., отговарящ на прогнозния размер на минималната работна заплата за 2016 г. За останалите 37 икономически дейности, в които не са постигнати споразумения, е предложено административно увеличение от 7,5%.

Административният среден ръст на МОД не съответства на динамиката на производителността на труда (при очакван ръст за 2015-2016 г. до 1%, според пролетната макроикономическа прогноза на ЕК), добавената стойност, БВП, заетостта, както и на очаквания ръст на потребителските и производствените цени, се казва още в становището на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Именно тази административна намеса не се харесва на АОБР, заради което трите работодателски организации искат Законът за бюджета на държавното обеществено осигуряване да не може да определя минималните осигурителни доходи в основните икономически дейности и квалификационн и групи професии.

Организациите, членуващи в АОБР, многократно са заявявали, че този подход, прилаган от 2003 г., включително и след отключване на глобалната икономическа криза от 2008 г., ограничава заетостта в региони, сектори, предприятия и групи в неравностойно положение на пазара на труда, с нискоквалифицирана и ниско платена заетост. Тази аргументация е представяна многократно и в препоръки на ЕК, Световната банка и МВФ, както и в проучвания, възложени от МТСП и Министерството на финансите.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички