Експерт: Доходите в България се отдалечават от средните за Европа


Експерт: Доходите в България се отдалечават от средните за Европа
Снимка: Thinkstock

2128

Доходите в България се отдалечават от средноевропейските, вместо да се доближават. Това заяви Георги Янакиев, съветник в Европейската комисия, по време на дискусия, посветена на Европейския стълб на социалните права.

Започналите консултации търсят оценка на социалните политики в ЕС и са предизвикани от необходимостта да бъдат обмислени новите тенденции в моделите на работа в отношенията работодатели и наети.

"Основните насоки, в които тече анализът, са свързани с ранните възможности и достъпа до пазара на труда, пенсионните реформи, минималните доходи и социалните помощи", посочи Андриана Сукова, директор Дирекция "Заетост и социални въпроси" към Европейската комисия, предаде БНР.

"У нас предизвикателствата са по-високите нива на безработица сред младежи, демографските тенденции и преодоляването на неравенството между половете и трудовата дискриминация", изтъкна Георги Янакиев.

За да може това да се случи, е необходимо комбинация между грижите за семейството и работата. Една от фундаменталните цели на ЕС е подобряването на икономическото състояние, нивото на доходи в страните, които са с по-изостанало развитие.

Очаква се консултациите да съберат становища и да отправят препоръки, които да бъдат обобщени в обратни предложения към Европейската комисия.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички