Фиктивните назначения наа безработни - част от схема за доказване на персонал


Фиктивните назначения наа безработни - част от схема за доказване на персонал
Снимка: Getty Images / Guliver

2898

Фиктивните назначения на безработни на трудови договори в несъществуващи фирми са вероятно част от схема за доказване на персонал. Това заяви Теодора Дичева от Главната инспекция по труда пред bTV.

Тя посочи, че са имали случаи на назначени по 15-20 заварчици и вероятно това е целта на тези „работодатели” – да покажат, че при тях работят конкретен брой хора.

„Тази схема като ефект за гражданите е, че виждат трудовия си договор на монитор, той не съществува - няма трудово правоотношение, няма и действителен работодател”, коментира тя.

Прави се регистрация в регистъра на трудови договори за трудово правоотношение. И когато работник тръгне да получават обезщетение в бюрото по труда в регистъра виждат тази регистрация, че този човек работи. От 2014 г. има ред, по който проверяваме на такива фиктивни работодатели. По правна процедура служебно даваме информация и НАП прекратява регистрацията, уточни още Дичева.

Тя посочи, че прокуратурата трябва да установи откъде изтичат личните данни на засегнатите хора и препоръча да се извади ПИК и така всеки човек да следи какво се случва с данните му.

Любомир Иванов, който е един от потърпевшите, е подал сигнал в прокуратурата. Той е бил назначен за 510 лв. като портиер и му се плащат добри осигуровки.

Юлиян Русев, също потърпевш е обиколил няколко институции преди да разбере къде да подаде жалба и кой може да прекрати този договор.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички