Фондациите вече ще се регистрират в Агенцията по вписванията


Фондациите вече ще се регистрират в Агенцията по вписванията
Снимка: Gettyimages.com

2737

Регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел се прехвърля от окръжните съдилища на Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието. Законопроектът бе внесен от Министерски съвет (МС) и приет на второ четене, като мотиви за промените бяха посочени подобряване на прозрачността и отчетността на организациите и намаляване на административната тежест.

Вносителите предоставиха анализ, според който през последните 14 години се разкриват редица несъвършенства в нормативната уредба на процедурата по регистрация и отчетност на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Според тях системно се наблюдава противоречива съдебна практика при регистрацията на ЮЛНЦ в различните окръжни съдилища, което създава правна несигурност и води ди поява на предпоставки за засягане на конституционното право на сдружаване.

На второ място вносителите смятат, че съществуващата към този момент процедура по регистрация не гарантира в достатъчна степен публичността и отчетността на организациите.

Анализът показва още, че съдебната регистрация на юридическите лица с нестопанска цел е по-бавна и по-скъпа от регистрацията на търговско дружество в Агенцията по вписванията, а това не съответства на съществуващото положение, при което търговските дружества са активен и значим участник в гражданския оборот, докато при нестопанските дружества материалният интерес обикновено е нисък или почти отсъства, пише Dir.bg.

Променя се и статутът на организациите в обществена полза – той възниква в момента на регистрация в търговския регистър и по този начин отпада необходимостта от поддържането на втори специален Централен регистър на ЮЛНЦ в обществена полза към Министерството на правосъдието. С това се цели преодоляване на съществуващия в момента дуализъм в режима за регистрация на ЮЛНЦ.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички