Организацията на Мирослав Найденов води преговори за осигурителните прагове


Организацията на Мирослав Найденов води преговори за осигурителните прагове
Снимка: БГНЕС

2210

Минималните осигурителни доходи за 2017 г. се оказаха в ръцете на най-новата национално представителна организация на работодателите - Съюза за стопанска инициатива на бившия министър на земеделието от първия кабинет на ГЕРБ Мирослав Найденов, оглавяван преди от Алексей Петров. Тази организация е започнала преговори със синдикатите за определяне на праговете за догодина, стана ясно вчера от отговор на социалното министерство до в. "Сега". До този момент се смяташе, че преговори няма, защото останалите четири бизнес организации категорично бойкотират процедурата и настояват за отмяната й.

"Процедурата по договаряне стартира преди няколко седмици и срокът е удължен до средата на септември. След приключване на процедурата ще се вземе решение относно праговете, които не са били договорени от работодателите и синдикатите. Тази тема следва да бъде обсъдена между тях и на тристранен съвет", заявиха вчера от социалното ведомство. Така теоретично бойкотът на големите организации може да остане без последствия, а социалният министър Зорница Русинова има право да наложи административно увеличение на осигуровките в останалите сектори, в които ССИ не се е разбрал със синдикатите. До този момент тя игнорира недоволството на останалите бизнес организации.

4-те традиционни съюза - БТПП, БСК, КРИБ и АИКБ, вчера заплашиха да преустановят участието си в съвета за тристранно сътрудничество, ако Министерският съвет не отмени решението си за признаване на съюза на Мирослав Найденов. Според КРИБ данните, с които тази организация е одобрена, са фалшиви, а ССИ има браншови организации само в пет дейности, при минимално изискване от 23.

"Категорично някой в социалното министерство си е затворил умишлено очите. Този съюз е допуснат с нечия поръчка. За нас няма никакво съмнение в това. Става въпрос за много фалшификации. Ще внесем нашия доклад в МС и ще очакваме решение в обратна посока. Надяваме се длъжностните лица, които са си позволили да заблудят МС, да си понесат последствията. Ако това не се случи, не бихме влизали в НСТС, ако там присъства ССИ. Тогава правителството ще трябва да си води разговорите само с тях", заяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

От МТСП коментираха пред "Сега", че са направили проверка за достоверност на информацията, анализ и оценка на данните, съдържащи се в подадените документи, и на базата на тази проверка са установили, че ССИ отговаря на критериите - имат повече от 1500 членове и повече от 50 хил. работници, имат организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, тоест в повече от 23 и др. Процедурата изключва възможността фирма или браншова организация да бъде преброена в повече от една организация, която е поискала да бъде призната за представителна на национално равнище, твърдят от МТСП.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички