Експерт: Трябва да обмислим дали да продължаваме с модела за МОД


Експерт: Трябва да обмислим дали да продължаваме с модела за МОД
Снимка: БГНЕС

2472

Струва си да се обсъди дали да се продължава с модела за определяне на минимален осигурителен доход (МОД). Това заяви председателят на Българския институт по труда и социалната политика Иван Нейков по повод провала в преговорите между синдикати и работодатели.

"Този модел е създаден в България преди 15 години. 15 години в днешния свят не са малък период от време и би могло да бъде поставено началото на една дискусия, дали да продължаваме по този път, още повече че се натрупаха и някакви немного обясними деформации. Например може работодателят да плаща по-малка заплата от дохода, на който ще осигурява. Примерно, ако в нашия отрасъл минималният осигурителен праг е 600 лева, това означава, че работодателят може примерно да ни плаща 500, обаче трябва да ни осигурява на 600. Това вече са деформации, това вече не говори добре въобще за идеята и затова си струва да се върнем на масата за преговори и да започнем да го обсъждаме", каза Нейков пред БНР.

По думите му тезата на работодателите има добра и не толкова добра страна. "Добрата страна е, че те обвързват въпроса за минималните осигурителни прагове с въпроса за начина на формиране на минималната работна заплата. Ето това вече е много сериозен проблем, защото повече от 7-8 години има много предложения за формиране на минималната работна заплата. Много правителства приемат, че административният подход е най-добрият. Всъщност няма модел, по който да формираме минималната работна заплата. Естествено е да има съпротива от страна на работодателите. Това, с което работодателите не са прави – под техен натиск в продължение на много години имаше намаляване непрекъсването на размера на осигуровките с тезата: "Като намалим осигуровките, работодателите ще увеличат работните места". Всъщност това не стана. Нямаме новите работни места, но имаме огромния дефицит в НОИ", каза експертът.

Нейков оцени като недобра идеята на работодателите за нулева година до въвеждането на нов модел за определяне на минималната заплата и осигурителния праг.

"Отлагаме проблема във времето, без да го решаваме. Ще натрупаме още деформации. Според мен, ако се седне сериозно, би могло буквално в рамките на няколко месеца, може би сме на границата на възможностите да въведем новия механизъм, който да действа от 1-ви януари 2017-а, но няма никаква пречка минималната работна заплата да бъде въведена от всяко първо число на всеки месец", каза Нейков.

Експертът очаква повишаване на напрежението в следващите месеци по отношение на исканията на работодатели и синдикати.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички