Хората с увреждания готвят протест, настояват за справедлива реформа


Хората с увреждания готвят протест, настояват за справедлива реформа
Снимка: iStock/Guliver

2431

Хиляди българи с увреждания от цялата страна се събират на национален протест на 11 април с искане за справедлива реформа.

Протестът ще се проведе от 11.00 часа пред Министерски съвет и Президентството и е организиран от 18 национално представени организации на хората с увреждания.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия обясни, че протестиращите имат три основни искания.

„Искаме достъпност, което значи не само архитектурна среда, а достъпност до професионално образование, комуникационни услуги и социални услуги, за да се случи интеграция на хората с увреждания“, каза Събева, цитирана от БГНЕС.

„Второто искане е да се спре нарушаването на правата на хората с увреждания в България. Достатъчно малко и недобре са, за да бъдат отнемани и тези, които ги има“, подчерта тя.

Третото искане е да има съдържателни и модерни реформи, а не механични, просто защото е казано, че трябва да ги има, допълни Събева.

Хората с увреждания настояват да отпаднат формулировките „определяне на работоспособност“ и планираното разделяне на медицинската експертиза.

Основно искане на протеста е предвижданите нормативни промени да не въвеждат медицински стандарти за здравния им статус, които се различават от действащите в държавите в ЕС. Сред исканията на протеста е прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинска експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката на тяхната работоспособност.

Над 6000 души с увреждания от цялата страна ще бъдат утре на пл. „Независимост“. Много от тези хора не са излизали от домовете си, но утре ще излязат, за да защитят правата си, подчерта и Адриана Стоименова - заместник - председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички