Петков защити спорната нова концепция за ТЕЛК


Петков защити спорната нова концепция за ТЕЛК
Снимка: БГНЕС

2379

Обществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките ѝ форми. Това заяви социалният министър Бисер Петков.

Той отхвърли като погрешна тезата на хората с увреждания, които се притесняват, че новата концепция за системата на оценка на работоспособността ще ги лиши от средства.

Споменатата бройка на хора, които ще бъдат засегнати от тази концепция, е някаква интерпретация, която не възприемам”, заяви Петков пред Нова телевизия.

„Тази концепция няма за цел да отнема придобити права”, подчерта той за реформата в ТЕЛК. И добави, че концепцията има за цел да подобри медицинската експертиза.

„Предложението в концепцията е да се обособи експертиза на работоспособността, защото тя сега е част от медицинската експертиза. В момента ТЕЛК-овото решение е универсален ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания”, каза той.

Петков подчерта, че става въпрос за нов подход, в който водещо е „социалното”. Този подход се базира на класификация на Световната здравна организация. В него водеща е социалната оценка, а именно доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд. Бисер Петков заяви, че трябва да има по-справедлив подход при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания.

„За изплащане на инвалидни пенсии сумата е 1 млрд. 760 млн. лева. Всички са съгласни, че от осигурителната система неправомерно се ползват права от хора, които процентът им на трайно загубена работоспособност, е завишен”, каза социалният министър.

„Това, което защитавам като теза е, че средствата, които се насочват за хората с увреждания, трябва да останат за тях, но с реформата, която предлагаме целта е да се разпределят по-справедливо”, подчерта Петков.

Той призна, че се създава впечатление, че институциите вървят след събитията, когато става въпрос за нашумелите случаи на насилие в училища, детски градини и други подобни.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички