Хърсев: Пенсионната възраст ще трябва да се вдигне


Хърсев: Пенсионната възраст ще трябва да се вдигне
Снимка: БГНЕС

2509

Пенсионната възраст ще трябва да се вдига. Самата осигурителна система не само, че не издържа на скокове, но и себе си не издържа. 1/3 от бюджета отива за пенсионните и здравни фондове. Това е немислимо състояние. Този въпрос стои остро и трябва да се реши - ще трябва да се вдигне пенсионната възраст. Покачването на пенсиите за една пълна година би било разход от около 280 млн. лв. Големият проблем е, че нацията застарява и това е общ проблем за Европа. Това заяви пред БНТ финансистът Емил Хърсев в коментар за увеличаването на минималната пенсия

Според експерта Христина Вучева "разходите за тази година са пренебрежимо малко около 100 млн. проблем за тази година го няма. За следващата година обещават, че ще бъдат преизчислени всички пенсии, отпуснати след 2010 г., това е необходимото действие, което струва около милиард и половина лева за всяка година.

Тя припомни, че последното преизчисление от такъв мащаб беше 2007 г. и беше използван т.нар - осигурителен доход за 390 лв. когато бяха преизчислени всички пенсии.

Големият проблем, е че липсват проекти и идеи, защото, за да разработите нещо ново, трябва да имате идеи. Това е проблем на целия свят, смята Вучева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички