Идея за справяне с липсата на кадри - да се използват затворници


Идея за справяне с липсата на кадри - да се използват затворници
Снимка: iStock/Guliver

2183

Дефицитът на работна ръка в различни сектори на икономиката може да бъде намален с използването труда на затворници. Това стана ясно от провелата се работна среща на зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов с председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, съобщава "Монитор". На нея са обсъдени възможностите за повишаване на трудовата заетост на лишените от свобода.

На срещата присъстваха още гл. комисар Васил Миладинов, гл. директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Иван Иванов, изп. директор на Държавно предприятие “Фонд затворно дело“, което осъществява управление на стопанските дейности в местата за лишаване от свобода, съобщиха от правосъдното министерство.

На срещата са обсъдени и варианти за по-ефективно използване на свободните производствени помещения в затворите. По време на разговора е изтъкнато, че стопанската дейност, извършена от лишените от свобода, дава възможност за реално намаляване на сроковете на техните присъди и има пряко отношение към тяхната ресоциализация.

От името на АИКБ Велев заяви, че стопанските субекти, които са членове на асоциацията, имат интерес към използването на свободния трудов ресурс и наличните производствени мощности в местата за изпълнение на наказанията.

Според него изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода са подходящи за всички производства и работа, свързана с много ръчен труд. „Не става дума за дейности, изискващи висока квалификация“, поясни Велев. „Идеята е да се даде информация на фирмите, членуващи в нашата асоциация и те да влязат във връзка със съответните учреждения по места, които са 12 в цялата страна. „Има 2 варианта. Единият е работа в самите фирми, където лишените от свобода могат да са в групи до 9 човека, а другият - изнесени работни места в самите затвори, като може да се ползват и наличните там машини“, добави шефът на АИКБ. По думите му се оказало, че в работилниците на затворите има съвременна техника, която не се използва.

Велев добави, че икономиката изпитва недостиг от работна ръка, като дефицитът е на практика във всички сектори. В същото време обаче много малка част от лишените от свобода са ангажирани. Според него трудът на затворниците може да се използва в машиностроенето, електротехниката, производството на мебели и и различни изделия от пластмаса и в строителството.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички