Инспекцията по труда невинаги може да иска несъстоятелност при забавени заплати


Инспекцията по труда невинаги може да иска несъстоятелност при забавени заплати
Снимка: iStock/Guliver

2389

Работници и служители, чиито работодатели им дължат възнаграждения, настояват Инспекцията по труда (Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда") на всяка цена да упражни правомощието си да поиска откриване на производство по несъстоятелност, но пред тази стъпка има законови ограничения. Това припомнят от Главната инспекция по труда по повод зачестили жалби на работници.

Инспекцията посочва, че когато вече има образувано дело за откриване на производство по несъстоятелност по иск на друг кредитор, съдебната практика е да се спира разглеждането на следващите молби до произнасяне по започналото дело.

Служителите на агенцията подават искови молби само ако няма образувано дело. Ако основанието за подаване на иск заради неизплатени заплати е установено след първото открито заседание по вече започнало дело, исковата молба на Инспекцията по труда не може да се присъедини към него.

В част от случаите Инспекцията по труда не подава искови молби въпреки настояването на работниците и служителите, тъй като в хода на контролната дейност не са събрали доказателства, че се дължат заплати на поне 1/3 от работниците и служителите за повече от два месеца.

В други случаи работодателят към момента на проверката изплаща редовно трудовите заплати, а задълженията са за стари периоди, поради което не може да бъде доказана трайност на неплатежоспособността – едно от условията, за да се поиска откриване на производство по несъстоятелност.

Има и жалби за задължения, за които давностният срок от три години е изтекъл и за които също няма основание да бъдат подавани искове в съда. Срокът започва да тече от момента, в който заплатите са станали дължими и изискуеми. Има и случаи, в които контролните органи на агенцията са обективно възпрепятствани да извършат проверка, поради което не могат да бъдат събрани доказателства за дължими суми.

Във всеки случай, в който се установи забавяне на заплатите, се изследва дали не са налице условията за откриване на производство по несъстоятелност. От началото на април до момента Инспекцията по труда е поискала откриването на 35 производства за обявяване в несъстоятелност на работодатели, които дължат заплати на около 1000 работници и служители. Седемдесет предприятия са изплатили междувременно заплатите, а седем са започнали изплащането им.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички