Изплащането на пожизнени пенсии от частни фондове може да започва по-рано


Изплащането на пожизнени пенсии от частни фондове може да започва по-рано
Снимка: Gettyimages

2329

Универсалният пенсионен фонд ще може да изплаща допълнителна пожизнена пенсия за старост една година преди да се навърши пенсионна възраст. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които са публикувани за обществено обсъждане.

Това обаче е само в случай че натрупаната сума по партидата на осигурения е достатъчна за пенсия, не по-малка от минималната за осигурителен стаж. Също така се запазва въведената забрана полът на осигурявания да не бъде актюерски фактор за определяне на размера на пожизнената пенсия за старост.

Тъй като статистически жените живеят по-дълго, затова и тяхната месечна пенсия е по-ниска. Това изменение се прави с цел съобразяване с европейската директива за постепенното прилагане на принципа за равното третиране на половете в сферата на социалното осигуряване.

Комисията за финансов надзор публикува за обсъждане през август миналата година промени, които трябваше да бъдат подложени на гласуване при предишния кабинет, но заради подадената оставка това не се случи. Някои от тях са запазени и в сега предлагания проект, а други са отпаднали, пише "Капитал daily".

Други промени, които се предлагат с текстовете, са свързани с инвестициите, които могат да правят пенсионните фондове с парите на осигурените. Дружествата няма да може да делегират управление на инвестиционен портфейл на друга компания, специализирана в тази дейност.

В предишния вариант на измененията, който Комисията за финансов надзор публикува, имаше цяла нова глава по темата, припомня изданието.

Сегашните текстове дават възможност на дружествата да купуват дял до 20% от дадена емисия ценни книжа. Подобно е положението и с инвестирането в колективни инвестиционни схеми.

За да са част от управителния съвет на пенсионни дружества, мениджърите трябва да имат минимум 5 години професионален опит във финансовата сфера.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички