Калфин: 300 000 души в България не работят и не си търсят работа


Калфин: 300 000 души в България не работят и не си търсят работа
Снимка: БГНЕС

1932

Около 300 хил. души в България не работят и не си търсят работа и обикновено живеят при роднини. 17% си признават, че работят на черно, 10% имат доходи от сезонна работа в чужбина, голяма част от тях се задоволяват с доходите на членове на семейството и казват, че това ги задоволява. Това обяви бившия социален министър Ивайло Калфин в интервю за bTV по данни от проучване на изследователския център "Тренд" по поръчка на фондация "Фридрих Еберт".

По думите му това е 10% от трудовата сила у нас и тези хора могат да се превърнат в голям ресурс за икономиката.

Според Калфин, по-притеснителен е големият брой запитани, които разчитат само и единствено на доходите на друг член от семейството. В същото време повечето имат деца.

"Това генерира бедност и разделение в обществото", подчерта Калфин, като допълни, че етническите различия не са толкова големи.

Над половината от анкетираните са изявили готовност да започнат работа срещу адекватно заплащане, като в повечето случаи говорим за възнаграждение в рамките на 1000 лв. месечно. Висшистите са по-мотивирани, като сред тях преобладава и мнението, че човек, който отказва предложена му работа, не трябва да получава пари от държавата.

Смущаващо е, че 80% от запитаните търсят работа с помощта на близките си: "Това е една голяма въпросителна пред институциите, хората не се обръщат към институциите".

Калфин отбеляза, че тези над 50-годишна възраст масово не се записват на курсове за преквалификация, не правят нищо и чакат един ден да получат социална пенсия.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички