В системата на ТЕЛК-овете е нужна много дълбока реформа, смята Калфин


В системата на ТЕЛК-овете е нужна много дълбока реформа, смята Калфин
Снимка: БГНЕС

2212

Пренасянето в НОИ на ТЕЛК-овете няма да реши нито един проблем. Тук е необходима много дълбока реформа, има разработена концепция, новото правителство има право да я обсъди още един път и да започне нейното съгласуване с организациите на хората с увреждания. Мисля така, защото, освен злоупотребите, в системата за трудова експертиза има и много трудности. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин пред Bloomberg Tv Bulgaria.

„Едва ли има някой в тази държава, който да получава средства от тази система и да е доволен. Поглеждайки системата на ТЕЛК-овете, виждаме, че тя е недофинансирана, там лекарите нямат право да работят нещо друго, няма достатъчно експерти, поради което ТЕЛК-овете са малко, като хората, които трябва да ходят пред тях изпитват допълнителни затруднения заради това“, отчете още той.

„Би трябвало да се промени цялостната концепция. Това, което аз разработвах и което, мисля, е правилната концепция. Това е методика на Световната здравна организация (СЗО), сравнително нова, прилага се в доста европейски страни", каза гостът в студиото.

Какво гласи тази концепция? „Първо се отделят хората, които са в трудоспособна възраст и действително имат възможност за работа, като за тях се прави втора комисия, която казва какъв вид работа може да има конкретният човек при наличието на съответното заболяване. Всичко останало, свързано с деца, възрастни хора, е социална политика. Това не е трудова експертиза“, представи концепцията си Калфин.

„Това ще намали потока към трудовата експертиза, като в същото време ще даде възможност тези хора да получат тази грижа, от която те със заболяването си се нуждаят, като освен това и работят“, допълни бившият ръководител на социалното ведомство.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички