Калфин: Без промяна на системата пенсиите няма как да се увеличат


Калфин: Без промяна на системата пенсиите няма как да се увеличат
Снимка: БГНЕС

1414

Пенсиите няма как да се увеличат, ако не се промени системата. В НОИ пари няма. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред ТВ7.

Ефектът ще е в дългосрочен план и затова толкова дълго се отлагаше реформата. След 8-9 години новоотпуснатите пенсии, при равни други условия, ще бъдат с 40% по-високи от сегашните, обясни той.

Другият вариант пенсиите да се увеличат, без да се пипа системата, е да се увеличи държавната субсидия. Това обаче няма да издържи дълго. Да не се подкрепят промените просто на инат е несериозно, гласуването на закони не е търговия, заяви Калфин.

По повод съдебната реформа той беше категоричен, че ако тя се сведе единствено до смяна на състава на Висшия съдебен съвет, "цялата идея ще отиде на кино". "Колегите в коалицията не взеха предвид нито един от аргументите, които изложихме и сега ни казват да гласуваме съдебната реформа, иначе няма да ни харесват. Това е извиване на ръце, не е правене на политика", подчерта вицепремиерът.

Той отбеляза, че правосъдният министър Христо Иванов бил разбран човек и работел с политически аргументи и политическа логика. Мястото на спора било в Народното събрание, защото там се прави политика. В този смисъл Калфин призова парламентарните групи от коалицията да се обединят и да стигнат до решение.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички