Калфин: Изборът трябва да е между дългосрочна и доживотна пенсия


Калфин: Изборът трябва да е между дългосрочна и доживотна пенсия
Снимка: БГНЕС

1686

Върви нормалната процедура за промени в системата на пенсионното осигуряване, но има един проблем и той е, че сега започват стрес тестовете. Те трябва да приключат до края на тази година и след това страните членки да преценят дали има нужда от промени в законодателството. Краят на дебатите и окончателното приемане на промените трябва да бъде след стрес тестовете. Това каза бившият социален министър Ивайло Калфин пред Bloomberg TV Bulgaria. 

"Ако има право на избор, той трябва да е между дългосрочно и доживотно получаване на пенсии, но трябва да се изключи възможността за равно получаване на пенсия, защото хората ще имат стимул да ги изтеглят накуп", заяви той.

"Фондовете са тези, които трябва да поискат, ако имат нужда от подобни законови промени. Аз съжалявам, че не влезе едно решение за т.нар. мултифондове, в които хората да могат да избират степента на риска и доходност, с която се управляват парите им, но сигурно това ще влезе като предложение, когато законът се обсъжда в Народното събрание", допълни Калфин.

По думите му това, което е направено е да се стабилизира публичната система на НОИ и "още тази година съотношението на субсидиите и собствените приходи започна да се подобрява". "Сега е 50-50, а следващата година се очаква собствените приходи да превишат субсидиите". Освен това поне за 30 години напред е ясно как хората ще се пенсионират, каза още бившият министър.

"Пенсиите на хората от системата на сигурнсостта бяха решени до голяма степен", заяви Калфин, а за инвалидните пенсии каза, че "не са пенсионно осигуряване". "Ние приехме една концепция, тя беше приета от организациите на хората с увреждания и идеята е да се промени цялата система на ТЕЛК. Тя в момента пречи на хората, а не им помага".

На въпроса дали вижда себе си отново в изпълнителната власт Калфин каза, че "такива прогнози са трудни", но по повод президентските избори заяви, че в момента се търсят възможности за "по-широк принципен разговор", но "ние сме готови да участваме и сами и то с убедителна кандидатура".

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички