Зам-председателят на Бюджетната ни комисия иска консервативни пенсионни инвестиции


Зам-председателят на Бюджетната ни комисия иска консервативни пенсионни инвестиции
Снимка: БГНЕС

2188

Постъпката на Горанов беше разумна – пожизнените пенсии да се гледат от Тристранния съвет, където им е мястото, каза заместник-председателят на бюджетната комисия като посочи, че на пенсионните фондове не трябва да се позволява рисково инвестиране и че темпото на пенсионната система не е достатъчно високо

Натрупаната сума в пенсионните фондове от 10 милиарда лева за 13 години е внушителна и наша задача е да засилим контрола върху тези фондове, като гарантираме стабилна и устойчива система. Обществото не е готово да приеме ангажимент за рисково инвестиране на фондовете и аз препоръчвам по-скоро консервативен подход, без да се стремят фондовете към кой знае какви печалби, защото урокът от КТБ се помни и още се плаща от общество. Това коментира заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Димитър Танев от Реформаторския блок пред Bloomberg TV Bulgaria.

За оттеглянето от страна на финансовия министър Владислав Горанов на предложените промени в пенсионната система и насочването им към социалното министерство, Тристранния съвет и КФН, Танев каза, че е разумна и логична постъпка, защото проблемите за пожизнената срочна пенсия, което само по себе си е нонсенс, би трябвало да бъдат решавани в Тристранния съвет и от МТСП. По отношение на парадоксалната ситуация с пожизнените срочни пенсии Танев обясни, че когато имаш средства по своята партида и те бъдат изчерпани в даден момент, а ти си дълголетник, тогова остро излиза въпросът кой ще плаща пенсията. Той посочи, че са само два възможните варианти – да плащаш сам или да плаща солидарната система. Голям брой хора ще останат с 30% намалени пенсии и те ще разчитат на социалната солидарна система – тогава какво ще се случи със социалната система на държавата, изказа опасения Танев и призова въпросът да се реши сега, когато още има време.

РБ има очакване да се реши проблемът с инвалидните пенсии, ТЕЛК, ранното пенсиониране при работещите в сигурността, които трябваше и да се прекатегоризират според функциите им дали работят „на терен” или са на административни постове – това е голям проблем, който Калфин завеща и който ние поставихме при избора на новия министър г-жа Русинова, посочи Танев. До 30 юни трябваше да има решение на този въпрос от страна на съответните министри. Пенсионната реформа не върви с достатъчно темпо, категоричен бе Танев.

Калфин взе реформата на Дянков, увеличи вноските на бизнеса и увеличи сроковете за ранното пенсиониране и това беше неговият принос, посочи реформаторът.

Според него направените предложения от пенсионните дружества са добри, като посочи, че включват унаследяване на партидите и други проблемни казуси, които може би са накарали финансовият министър Горанов да предложи първоначалните си поправки към втория стълб. Танев каза, че не трябва да се бавят стрес-тестовете за пенсионниге фондове и да се направят до края на годината, за да се види има ли инвестиции чрез свързани лица или други практики, които да поставят под заплаха парите във фондовете, като се обяви за затягане на контрола.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички