Калфин: Промените в ТЕЛК целят решенията да се взимат индивидуално за всеки


Калфин: Промените в ТЕЛК целят решенията да се взимат индивидуално за всеки
Снимка: БГНЕС

3794

Промените в ТЕЛК целят много по-индивидуално да се се взима решението за всеки човек. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред националната телевизия.

„Идеята е да направим доста промени в ТЕЛК–системата, към която в момента има доста критики. Хората се оплакват, че не работи добре, има и съмнения, че не е справедлива на всичкото отгоре”, заяви Калфин.

По думите му в момента трудоспособността се оценява по една остаряла българска методика. "Ние предлагаме да се възприеме тази на СЗО, приета 2001 г. Там се обръща пирамидата, ако в досегашната методика се говори за степен на увреждане, в методиката на СЗО се говори за процент на остатъчна функционалност”, обясни вицепремиерът.

Той посочи, че се променяме и начинът, по който се взимат решения. „Много по-индивидуализирано се взима решението за всеки човек и е съобразено с неговите конкретни условия – заболяване, възможности, работна среда и т.н. Полагаме специални усилия за хората, които са в трудоспособна възраст да им помогнем да се върнат на пазара на труда”, отбеляза Калфин.

Според него ресоциализацията на хората с увреждания се случва трудно и няма магически решения. Калфин посочи обаче, че се търсят по-ефективни начини да се завиши интереса на работодателите към назначаването на такива хора на работа.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички