Няма да има промяна в условията за отпускане на инвалидни пенсии


Няма да има промяна в условията за отпускане на инвалидни пенсии
Снимка: БГНЕС

6662

Условията за отпускане на инвалидни пенсии ще се запазят, съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Законодателните промени, свързани с реформа в експертизата на работоспособността, предвиждат да не се посочва определен процент намалена работоспособност след заболяване на работещия.

"Там, където ще има по-големи промени, са свързани с хората, които имат осигурителен стаж и са в трудоспособна възраст. Там целта на цялото упражнение е да се потърсят възможности не на съответния човек да му се даде една инвалидна пенсия и да му се каже, че с тази пенсия трябва да си ходи в къщи, а държавата да си мобилизира ресурса и в максимална степен да се опита да помогне на този човек да се върне на пазара на труда съобразно възможностите и заболяването му и той да получава доход, да бъде по-полезен и за себе си, и за семейството си, и за обществото по този начин", каза Калфин, цитиран от БНР.

Ролята на експертизата по трудоспособността и тази комисия ще бъде да доведе човека до работно място. Промените ще помогнат на хората с увреждания, защото ще има индивидуален подход, коментира и директорът на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коларски. "Това понятие на трудоспособност, което сега съществува в ТЕЛК, на практика затваря пазара на труда за хората с увреждания. Тази дамга нетрудоспособен с новия подход ще изчезне", допълни той.

По думите му никой няма да бъде лишен от инвалидна пенсия. "Който има право да получи инвалидна пенсия, той си я получава. Ако иска да работи, ако иска да не работи. Но няма как и никъде по света го няма това нещо - ти да получиш инвалидна пенсия и да останеш на същото работно място", заяви Коларски.

Калфин пък коментира още, че социалната комисия за експертизата за работоспособността ще има право да поиска допълнителни изследвания на хората, които са получили заболяване, за да упражнява контрол.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички