Парите не достигат на българина най-вече за отопление


Парите не достигат на българина най-вече за отопление
Снимка: Thinkstock

2096

Добрата новина е, че няма увеличение на мизерията в България. Затова и работещите усещат малко по-добре реалността, но средно човек живее с малко над 560 лева. 30% обаче са под прага на бедност, а само 22% от домакинствата месечно имат 2242 лева, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Парите не стигат главно за отопление, дрехи, храна. Около 40% от българите живеят в жилища, които не са добре отоплени, твърди Димитров. Той даде пример с Великобритания – там ако 10% от разходите на семейството отиват за отопление, значи се говори за енергийна бедност. У нас това не е приложило – затова говорим с министър Калфин, с бизнеса. Когато се либерализира пазарът на енергията, ще има още по-голяма нужда от влияние за енергийно бедните, смята Димитров. Готов съм да се обзаложа, че токът с либерализацията на пазара ще поскъпне, каза той пред bTV. Димитров уточни, че през първите 6 до 12 месеца има поскъпване от дори до 20%. На много места пазарът сработва, но дали ще стане у нас – да видим колко намалява цената на петрола през последната година и колко на горивата, не виждаме промяна, заяви синдикалистът.

Най-големият проблем е бедността, не само в България, но и в Европа, каза и в ефира на Нова телевизия бившият социален министър Христина Христова. За нашата страна експертът обясни, че има парадокс. Безработицата е по-висока от средната, а в същото време имаме незаети работни места, обясни Христова. По думите й това се дължи на липса на човешки ресурси с тези качества, които работодателят търси и даде пример, че дори се търсят служители за бензиностанции. Христина Христова посочи също, че понякога социалните помощи са по-привлекателни от ниската работна заплата.

Обикновено линията на бедност е 60% от т.нар медиален доход, каза Христина Христова. Тя заяви, че изчисленията са сложни, като се работи с коефициент и се правят на база на потребителска кошница.

Христова заяви, че 84% от децата у нас получават детски добавки, което значи, че живеят в семейства с доход до 350 лева на член от семейството. 286 лева е линията на бедност за миналата година, а тази е 300 лева, каза още Христова, Същевременно 60% от пенсиите са под линията на бедност, посочи още експертът, добавяйки, че 2, 2 млн. българи през 2015 г. са живели под прага на бедността.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички