Калфин: Тази година безработните са намалели с 40 000 души


Калфин: Тази година безработните са намалели с 40 000 души
Снимка: БГНЕС

2792

От началото на 2015 г. до края на октомври регистрираните безработни са намалели с 40 000 души. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му социалното министерство разчита Народното събрание да подкрепи увеличаване на минималната работна заплата за 2016 г. на 420 лв., включително и минималните осигурителни прагове.

В момента 312 915 души са регистрираните безработни. Над 3 млн. души са заетите в България. 80 000 са дневните договори от 20 юли.-това са хора, които вече са с осигуровки. Около 3 млн. души от сивата икономика са минали на светло с въвеждането на тези договори.

Намаляване на безработицата е основна цел сред приоритетите в бюджет 2016 г. Другите приоритети са младите хора до 29 години, дългосрочни безработни и хората над 59 години в предпенсионна възраст. „Половината от безработните у нас са неграмотни или са под основно образование. За тях ще бъдат направени основни програми за ограмотяване и професионална квалификация за тази най-маргинализирана група. По програмата ново работно място се предвиждат 100 млн. лв.”, обясни Калфин, цитиран от БГНЕС.

Той дефинира бюджета като инструмент за провеждане на определени политики за постигане на определени цели. „Най-важната област е свързана със състоянието на пазара на труда, който се създава от икономиката, а не от различни програми, но работата ни е да подпомогнем максимално тези, които са извън пазара да се подготвят и обучат, за да стигнат до работните места и пазара на труда”, заяви министърът на труда.

Като друга цел през 2016 г. той посочи социалното включване, което включва мерки за борба с бедността. През 2015 г. като такива мерки той изреди-увеличаването на минималната работна заплата и коледните и великденските добавки. За лични асистенти са наети 14 000 наети души при търсене от 40 000 души. По програмата се очакват още над 14 000 души, които да бъдат бенефициенти догодина. Разширили сме капацитета на обществените трапезарии, за родители с деца с увреждания 10 000 млн. лв. бяха отделени.

Калфин посочи, че и през следващата година се продължава с усилията за подпомагане на хората с ниски доходи, хората с увреждания, деца с увреждания, самотните хора. „Там, където е възможно ще се опитаме да насочим хората да работят, за да няма трайна зависимост от социални плащания. Ще има затягане на контрола върху отпускане на социални помощи, разработва се и ново законодателство в сферата на социалните услуги”, добави той.

Освен това Калфин съобщи, че на 3 и 4 декември в София, България ще е домакин на заседанието на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) във формат на министри на труда и социалната политика. Това е най-големият форум между Европа и Азия с участието на 52 страни. Икономика, култура, политика и общество са част от темите, които форумът ще обсъди.

От 2016 г. се облекчават данъците за работещите родители с 1 до 3 деца, подчерта Ивайло Калфин. Механизмът за облекчаване на данъците на работещите родители, който бе гласуван с решение на парламента, влиза окончателно в сила догодина. Отстъпката от данъците за семейство с едно дете е 200 лв., за семейство с две деца ще бъде 400 лв. и за семейство с 3 деца съответно - 600 лв. За дете с над 50% увреждания данъчната основа се намалява с 2000 лв. Данъчните декларации могат да се подават в данъчните служби и при работодателя.

Калфин коментира още, че до края на 2016 г. ще е готово законодателството, свързано с инвалидните пенсии и ТЕЛК-овете, а до края на 2015 г. социалното министерство ще изложи своята концепция по темата. Той обясни, че в Министерство на здравеопазването правят оценка по какъв начин ТЕЛК-овете и медицинската експертиза да се подобри, а пък в ръководеното от Калфин ведомство, търсят как след като има медицинска експертиза всеки човек с увреждане да получи индивидуален съвет и тези, които могат да бъдат насочен към пазара на труда. Той обясни, че не се планира да се спира глобяването. „НОИ има възможност да обжалва решение на ТЕЛК, когато намери проблеми в процедурата, а не в преценката на лекарите. Не говорим за намеса в работата на ТЕЛК, а за процедурни нарушение, установени от НОИ и от съда”, добави Калфин.

Относно храните за бедни Калфин обясни, че търговете за тях са приключили, като срокът за доставка е 45 дни след сключване на договора. „Надявам се този месец да започнат да пристигат продуктите в складовете на БЧК, след което трябва да се пакетират и изпратят до хората. Не се знае дали до Коледа продуктите ще стигнат до хората”, добави министърът на труда.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички