КНСБ се обяви против вдигането на пенсионната възраст


КНСБ се обяви против вдигането на пенсионната възраст
Снимка: БГНЕС

3386

Графикът за 50% ръст на пенсионните наистина е похвален. Задържането на темпа на осигурителния стаж също е нещо позитивно, но не сме съгласни с повишаването на възрастта за пенсиониране и има редица аргументи в това отношение. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

Димитров предложи на социалните партньори давностният срок за внасяне на осигурителните вноски да бъде удвоен, защото това ще доведе до по-висока събираемост. Що се отнася до пенсионната реформа в сектор "Сигурност", президентът на КНСБ заяви, че не е редно полицаят на улицата и работещият в администрацията на МВР да се пенсионират на една и съща възраст.

Президентът на другата синдикална организация – КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обяви, че социалните партньори са постигнали съгласие затова, че достъпът до пенсия в сектор "Сигурност" трябва да има отношение към осигурителния стаж. Освен това считаме, че разплащанията с работниците би следвало да става по електронен път. Това би намалило сивия сектор и укриването на данъци и осигуровки, заяви Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" каза още, че трябва да се работи за премахването на възможностите за злоупотреби при инвалидните пенсии. " Съществуващата пенсионна система обаче, независимо от всичките й кусури, заслужава да бъде съхранена и развита", каза още той.

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите са непреклонни за възрастта за пенсиониране и няма как тя да не бъде увеличена при настоящата демографска ситуация.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички