Лъжат ли работодателите за първия ден от болничните?


Лъжат ли работодателите за първия ден от болничните?
Снимка: iStock

4776

Не в 14, а в едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден на болничния. Впоследствие в 2 от тези пет държави работодателят, не осигурителният фонд, поема отговорността за заболелия служител. Cред единствените 3 държави, в които бизнесът няма никакво отношение към болничните, са държави като офшорката Кипър.

Това показва преглед на законодателството в страните от ЕС, в които, според работодателски организации, работниците не получавали нито обезщетение, нито трудови възнаграждения в първите дни от временната нетрудоспособност, подготвен от експерти на КТ "Подкрепа".

Според събраните данни реалността се оказва съвсем различна от твърденията, че работодателите не изплащат болничните.

Eдин от най-фрапиращите случаи, посочени от работодателите, беше Швеция, където те твърдят, че срокът, в който работникът остава без всякакви средства е 7 дни и стига до 90! Това е напълно невярно – работникът получава плащане от първия ден на разболяването си. Единствено когато е самоосигуряващ се, може да не получава средства от осигурителния фонд, ако не плаща вноски в него, което е логично.

В Австрия работодателят плаща от първия ден и продължава да го прави цели 12 седмици. Там действа т. нар. "принцип на продължаващо възнаграждение", въпреки че човекът не е на работното си място. Има и държави членки, в които задължението за плащане от първия ден от страна на работодателя не е вписано в закон, а е част от колективни трудови договори.

Те обаче покриват всички или почти всички работници и служители в страната, тъй като там социалният диалог е добър и никой работодател не би си позволил да откаже започване на преговори за КТД, както в България. Никой работодател не би си позволил също да заяви, че работниците са мързеливи, а той им изработва заплатите, посочват от КТ "Подкрепа".

Според анализа на експертите на синдиката, aко погледнем колко дни от периода на временна нетрудоспособност се покрива от работодателите в държавите членки на ЕС, ще установим, че българските работодатели са най-облагодетелствани.

Девет са държавите, в които бизнесът покрива между 2 и 10 дни, тук е и България с 3. В цели 11 държави работодателите изплащат обезщетения/заплати повече от 30 дни. В допълнение, в немалко страни единствено бизнесът плаща осигуровки за общо заболяване, у нас те се делят между работника и работодателя.

Обръщаме внимание и на още една лъжа, която се тиражира. Ръст на изплатените болнични дни в последните години наистина има, но той не е 10 млн. дни. Всъщност отчетът на НОИ за 2012 г. сочи, че болничните дни през годината са 12 100 012, а през 2018 г. са били 14 668 561. Разликата е 2,5 млн. дни – 4 пъти по-малко от твърденията на работодателски организации, посочват от профсъюза.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички