Манолова: Проблемите на майките на деца с увреждания не могат да се използват за лични цели


Манолова: Проблемите на майките на деца с увреждания не могат да се използват за лични цели
Снимка: БГНЕС

2065

Предложих добронамерен бартер с опонентите на майките. За мен проблемът им е над всичко и той не може да бъде употребен за лични амбиции и цели. Това стана ясно от думите на националния омбудсман Мая Манолова в ефира на bTV относно продължаващите протести в цялата страна на майки на деца с увреждания.

Ако толкова лесно се трупа рейтинг, ето това е една възможност, аз се отдръпвам и те (опонентите на Мая Манолова - бел. ред.) решават проблема вместо мен, коментира Манолова.

Няма нормален човек, който наистина да не се е трогнал от проблема на тези смели жени. Те заслужават цялата ни подкрепа за това. Продължавам да се боря за тези закони, защото това са каузи - Законът за личната помощ, Законът за социалните услуги, поясни Мая Манолова.

Решаване по най-бързия начин на проблема на майките - това е условието за оставката на обществения защитник, поясни още Манолова. Нямам политически амбиции, имам амбиции да си върша работата честно и почтено, категорична бе тя.

Не съм участвала в сблъсъка на майките. Аз мисля, че това противопоставяне руши солидарността, морала и човещината в нашето общество. Това, което аз очаквах, е всички спорещи страни да седнат около една маса и да се чуят аргументи, каза общественият защитник.

Регистър на хората с увреждания няма, няма информация, няма статистика. Според експертите на Социалното министерство, ще са необходими 105 млн. лв. за да получат асистентска услуга 77 000 хора с увреждания. Влизам в положението на финансовия министър - всички му искат пари. Той трябва да разбере, че за парите, които дава за лична помощ, могат да бъдат осигурени средства за асистентски услуги на много повече хора, стана ясно още от думите на Манолова.

Майките в момента не могат да разчитат на асистентската услуга. Тези пари се харчат неефективно, няма законови правила, по които се урежда асистентската услуга. Майките са страшно прави. Ние сме социална държава според смисъла на българската Конституция, заяви Мая Манолова.-

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички