МС прие мерки за по-добро управление на пенсионните дружества


МС прие мерки за по-добро управление на пенсионните дружества
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

1322

Подобряване на корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества, това целят приети от кабинета днес промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Със законопроект за изменение и допълнение на КСО се усъвършенства системите за управление на пенсионноосигурителните дружества, уредбата на инвестициите на пенсионните фондове, както и изискванията към членовете на управителните и контролни органи на дружествата, се казва в прессъобщението на правителствената информационна служба.

Новите изисквания към членовете на управителните и контролни органи на дружествата включват подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация. Въвежда се и задължение пенсионноосигурителните дружества да разполагат с ефективна система за управление, която да осигурява надеждно и благоразумно управление.

В законопроекта се уточнява, че в рамките на системата за управление пенсионноосигурителното дружество създава определени ключови функции, които се осъществяват от специализирани служби и звена. С документа на компаниите в сектора се предоставят по-добри възможности за диверсификация при инвестиране на активите на пенсионните фондове чрез разширяване кръга на допустимите финансови инструменти, като се въвеждат необходимите ограничения и лимити на инвестициите с цел намаляване на риска. Предлагат се и нови промени с цел предотвратяване на конфликт на интереси и ограничаване на възможностите за сделки със свързани лица.

С промените се прецизират изискванията към финансовите отчети на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове, като се въвеждат допълнителни изисквания към техния одит, включително задължение на одиторите да информират надзорния орган за определени обстоятелства, които са им станали известни в хода на одита. Предлагат се и разпоредби, насочени към облекчаване на режима на промяна на участието и прехвърляне на средства на осигурените лица от един съответно в друг фонд за допълнително пенсионно осигуряване.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички