МТСП поема разходите за наем на младежи, за да пребори безработицата


МТСП поема разходите за наем на младежи, за да пребори безработицата
Снимка:

3044

Министерството на труда и социалната политика подготвя проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта, който предвижда да се осигури финансова помощ за младежи, които работят извън родните си населени места, съобщиха от МТСП.

Субсидията ще се отпуска за не повече от 12 месеца при условие, че безработните са намерили постоянна работа при работодател от частния сектор. Конкретният й размер ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта.

Целта на мярката е да се стимулират безработните да търсят работа извън населеното място, в което живеят и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони. Също така искаме да улесним достъпа на тръсещи работа младежи до пазара на труда, каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Младежи от социални домове и безработни, които са завършили образованието си, ще могат да получат средства за покриване на разходи за наем, детска градина, ясла, интернет, ако започнат работа на повече от 50 км от дома.

По данни на Агенцията по заетостта през май 2016 г. в бюрата по труда са регистрирани 124 761 продължително безработни, които са 43.6% от всички безработни. Трайно безработните са най-много в областите Благоевград (8 710 души), Пловдив (7 782 души) и Плевен (7 720 души).

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички