Намеренията на родните работодатели да наемат служители най-силни за последните 7 години


Намеренията на родните работодатели да наемат служители най-силни за последните 7 години
Снимка: iStock/Guliver

2322

Голяма част от българските работодатели планират да наемат нови служители през четвъртото тримесечие на годината, сочи Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта.

От 620-те анкетирани работодатели 14% предвиждат да увеличат нивата на заетост през четвъртото тримесечие на годината и само 5% очакват да намалят работната сила. 80% от работодателите не очакват промяна в плановете си за заетост и един процент не са сигурни относно намеренията си за наемане на служители. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта е благоприятна и има стойност от +14 процента, като остава стабилна на тримесечна база и се увеличава с три процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година.

От компанията споделят, че това са най-силните данни, които са отчели, откакто са започнали да правят изследването преди седем години.

„Пазарът на труда в България продължава да показва стабилен растеж със значителни успехи във времето като най-силните перспективи за наемане през последните седем години и ниво на безработицата под 7 процента“, каза Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България. „Но докато пазарът на труда продължава да се свива, работодателите все по-често ни казват, че имат огромни трудности да намерят квалифицирани кандидати, особено работници, които или липсват, или предпочитат да намерят работа в чужбина."

Работодателите от всички 10 индустрии, включени в изследването, имат положителна прогноза, като тези от сектора на строителството (+24%), минното дело (+20%) и производството (+15%) отчитат най-силните намерения да наемат нови служители. Секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Транспорт, складове и комуникации“ също отчитат добри перспективи за наемане с прогнози от съответно +13% и +12%, докато прогнозата на публичния и социален сектор и търговията на едро и дребно е +11%. В същото време работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ отчитат най-предпазливата прогноза от +6%.

В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане на служители се увеличават в пет от 10-те индустриални сектора. Най-съществено е увеличението от 11 процентни пункта в сектор „Минно дело“, докато прогнозите за строителството и публичния и социален сектор се подобряват със съответно 7 и 5 процентни пункта. В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора, в т.ч. „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“, който отчита спад от 7 процентни пункта, и „Търговия на едро и дребно“, където работодателите споделят намаление от 3 процентни пункта.

По региони

Работодателите от всички пет региона очакват да увеличат работната сила през следващото тримесечие. Пловдив отчита най-оптимистичната регионална прогноза от 18% - увеличение от 4 процентни пункта в сравнение с третото тримесечие на 2017 г. и с 5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година. В същото време регионът на Русе отчита най-предпазливата прогноза от +8%.

По големина на предприятията

Във всички четири категории предприятия се предвижда увеличение на числеността на персонала в периода октомври-декември. Големите работодатели споделят много силни намерения за наемане с нетна прогноза за заетостта от +32%. Средно големите компании очакват стабилен темп на наемане с прогноза от +13%, докато прогнозите на малките и микропредприятията са съответно +9% и +8%. Спрямо предходното тримесечие работодателите от големите компании отчитат подобрение от 6 процентни пункта, докато прогнозата на микропредприятията се увеличава с 2 процентни пункта. В същото време работодателите от средните по големина и малки предприятия споделят сравнително стабилни перспективи за наемане.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички