НОИ: Новата формула за пенсиите има неутрален ефект


НОИ: Новата формула за пенсиите има неутрален ефект
Снимка: iStock/Guliver

3619

Националният осигурителен институт (НОИ) смята, че промените при формирането на пенсиите ще имат неутрален ефект върху пенсиите на новите пенсионери. От института публикуваха свои първоначални данни, като се очаква цялостният анализ да излезе по-късно през седмицата.

Оценката на НОИ е с фокус върху върху ефекта от отпадането на дохода за 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент (ИК) на лицата с пенсии, които ще бъдат отпуснати след 31 декември 2018 г. Изследвани са данните на 67 881 осигурени лица, на които им предстои да навършат изискуемите години за пенсия през следващата година.

Според института изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на ИК води до увеличение в размера на ИК за 56,8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на ИК на 11,9%, а при 31,3% се получава намаление в ИК. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

"Предварителният анализ на данните сочи, че общият ефект от прилагането на промените е увеличение с 0,3% на средния ИК на лицата от разглежданата съвкупност, което показва, че от гледна точка на системата, ефектът е неутрален. Средното увеличение на ИК е 4,3% за съвкупността на лицата с увеличение и запазване на размера, а средното намаление на лицата, за които беше изчислен по-нисък ИК, е 8,3%", уточняват от НОИ.

"От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9,1 млн. лв. за 2019 г., което е само 0,09% от общия разход за пенсии, заложен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година.

Към този момент намаление на размера на ИК се наблюдава предимно при лица, които в периода 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи", посочват още от НОИ.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че ведомството му ще реши дали има нужда да се промени новата формула за изчисление на пенсиите, след като стане готов анализът на НОИ.

Според новите правила за пенсиониране, които са в сила от 1 януари тази година, размерът на пенсията зависи само от осигурителния стаж, натрупан след 2000 година.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички