Новата формула за пенсиите със сигурност няма да ощети пенсиониращите се до 2023 г.


Новата формула за пенсиите със сигурност няма да ощети пенсиониращите се до 2023 г.
Снимка: БГНЕС

3368

Още 4 години пенсиониращите се хора нямало да бъдат ощетявани с по-ниски пенсии, а за следващите щяло да се решава в 2023 година. Това съобщи социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента след участието му в парламентарния контрол, предаде Actualno.com.

"Това, което правим са разчети и подготовка на текстове, за да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране да изберат при изчисляване на индивидуалния коефициент да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат", заяви Петков. По думите му ако бъде подкрепена такава промяна и влезе в сила, в бъдеще хората ще имат правна възможност при пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред, т.е. по старата методика, която действаше до края на 2018 година.

Реверансът е само временен. "Ще бъде предложено тази възможност да бъде валидна до началото на 2023 г., т.е. за 4 години напред", съобщи още Петков.

Същевременно ще се даде възможност на лицата, подали заявления тази година или на които е отпусната пенсия по новия ред в 6-месечен срок от приемането на подготвяната сега поправка да могат да поискат пенсията им да бъде преизчислена по стария ред, добави министърът и увери, че никой нямало да бъде ощетен, вероятно имайки предвид само пенсиониращите в близките четири години.

1997 г. е вододелната дата, от която е въведен регистърът на осигурените лица, посочи Петков. Обаче според направената промяна при изчисляване на пенсиите по новата формула НОИ признава само осигурителния доход след 1 януари 2000 година, защото в края на миналата година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване без никакви дебати в пленарната зала беше премахнат осигурителният принос между 1997 г. и 2000 г. при определянето на размера на пенсиите.

"Правото на избор на три последователни години от последните 15 при определянето на размера на пенсията е било възприето в началото, защото не е имало период, на базата на който да се изчислява индивидуалния коефициент", обясни Петков за отменената методика, за която сега се търси правен начин да продължи да действа още 4 години. "При положение, че има негативно засегнати от тази промяна (отмяната на методиката), явно нещата трябва да се отложат и да се направи в 2023 г. нова оценка на текущото състояние, за да няма ощетени лица", каза още социалният министър, замисляйки се и за хората, които ще се пенсионират след 2023 година, но са работили и плащали пенсионни осигуровки и в "зачеркнатия" период преди 2000 година.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички