Петков: Отварят се работни места за 16 000 социални асистенти


Петков: Отварят се работни места за 16 000 социални асистенти
Снимка: БГНЕС

2815

Има устойчива тенденция на повишаване на доходите на българите. Тя се дължи на ръста на заплатите в частния и публичния сектор. Ние сме на исторически ниски нива на безработица. Това заяви в ефира на БНТ социалният министър Бисер Петков.

​Повишава се и гарантираният минимален доход, който от 2009 г. не е променян. Предложението, което ние правим, e да се увеличи от 65 лв. на 75 лв. Това увеличение ще има различни проекции върху размерите на различни социални плащания. Това ще доведе до повишаване на интеграционните добавки, на транспортните услуги, на целевите помощи, на образование, увеличение на еднократните месечни помощи, коментира още Петков.

От думите му стана ясно, че държавата ще разшири финансовия си обхват за четиричленните семейства. Предложението, което правим, е да включим около 20 000 семейства допълнително, които да получават надбавки, но са с доходи, които са близки до средните за страната, поясни социалният министър.

Той каза, че услугите "Личен асистент" и "Домашен помощник" ще обхванат 23 400 души и вече има държавно финансиране в размер на 68 млн. лева. Това ще осигури пък от своя страна за работни места за над 16 000 социални асистенти.

Увеличението на пенсиите

Предвидено е да нараства и минималната пенсия за трудовия стаж. Ръстът за 2018 г. на пенсиите ще бъде значително по-висок. Ще са необходими над 500 млн. лв. средства за това, каза Бисер Петков.

По думите му средният осигурителен доход расте по-бързо, а инфлацията е по-ниска. Петков поясни, че се осъвременява правилото за пенсии, като се вкарва една по-щедра формула за него.

Минималните осигурителни прагове

За мое съжаление социалният диалог в България страда от конструктивизъм и липса на уважение сред партньорите. Действащото законодателство предполага договоряне на минималните осигурителни доходи. Трябва постепенно да решаваме проблемите, които спъват социалния диалог, убеден е министърът на труда и социалната политика.

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години ще нарасне на 380 лв. Немалко майки предпочитат да отглеждат детето си и през втората година. Не бива да стимулираме обаче родителите да остават да отглеждат детето си и след втората година, тъй като те се деквалифицират. Политиките, които стимулира правителството, са свързани с връщането на родителите по-рано на работа, като така се получават съответните стимули, заяви Бисер Петков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички