Петков: При категорията труд потенциалът за злоупотреби е голям


Петков: При категорията труд потенциалът за злоупотреби е голям
Снимка: БГНЕС

2804

Важното е, че контролните органи вършат своята дейност и разкриват такива схеми, предполагам, че ще си свършат работата докрай. Така социалният министър Бисер Петков коментира акцията в Силистра, при която беше задържан шефът на НОИ в града, както и още десетина души.

„Признаването и доказването на категорията труд е едно от най-комплицираните неща в пенсионното производство, а то става на база на документи. Сложен процес”, заяви Петков пред Нова телевизия.

И припомни, че работодателят предлага категорията труд, която да се зачете съответния стаж на лицето, което кандидатства за пенсиониране, но пенсионният орган решава дали да признае първа, втора или трета категория.

„Тук потенциалът за злоупотреби е по-голям, защото този категоричен стаж тежи повече в пенсионната формула. Явно злоупотреби могат да се извършват не само с инвалидните пенсии, но и с пенсии за осигурителен стаж”, коментира министърът.

Що се отнася до Закона за личната помощ, Бисер Петков заяви, че ведомството е в непрекъснат диалог със сдруженията на хората с увреждания.

„Може би напрежение създаде това, че срокът за изготвяне на подзаконовите документи е изключително кратък – до края на месец март. Работата е много интензивна”, увери Петков. „Общественото обсъждане на тези проекти на документи ще продължи до 25 март. Целта е да се минимализира субективизмът, оценката да е колкото се може по-обективна. Ще се съобразим, че формулярът е прекалено дълъг – над 20 страници. Ще го съкратим”, заяви министърът. Според него обаче очакванията на засегнатите за тази индивидуална оценка са „прекалено големи”. И допълни, че тези решения ще могат да се обжалват.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички