Петков се надява разговорите с хората с увреждания да продължат и след протеста


Петков се надява разговорите с хората с увреждания да продължат и след протеста
Снимка: БГНЕС

1726

Готов съм и днес да проведа среща с представителите на организациите на хората с увреждания, но потвърждавам, че такава среща съм инициирал и тя е потвърдена и ще се проведе утре от 15 часа в Министерството на труда и социалната политика. Така че, надявам се, че след днешния протест разговорът ще продължи. Това каза социалният министър Бисер Петков, предаде БГНЕС.

„Още веднъж декларирам, че целта на промените, които правителството предложи не е да намали средствата, които се насочват за подкрепа на хората с увреждания, а по-скоро да постигне по-справедливото им разпределение, насочването им преди всичко към тези, които основно се нуждаят към тях, да се ограничат злоупотребите и съответно да се търсят възможности за допълнителна подкрепа на хората с увреждания”, каза социалният министър.

Той потвърди позицията на Министерството на труда и социалната политика и готовността да продължат диалога като допълни, че организациите на и за хората с увреждания са техни партньори в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, който е консултативен орган към Министерския съвет. Днес била призната националната признателност на нови две организации от общо 20, които членуват в съвета.

Петков припомни, че след среща при премиера беше решено да се изтеглят публикуваните за обществено обсъждане проекти на нормативни актове – проектът на наредба за медицинската експертиза и проектът на правилника за дейността на ТЕЛК-овите състави и да продължат разговорите с организациите на хората с увреждания за постигане на съгласие по необходимите промени.

„По отношение на концепцията за експертиза за работоспособността, да припомня, че тя беше внесена в НС в изпълнение на решение на НС и това стана в края на октомври миналата година. Оттогава, тоест в продължение вече на близо 6 месеца, не са предприемани последващи действия по реализацията на тази концепция с подготовка на законови промени, тъй като организациите на и за хората с увреждания се обявиха против някои от промените и съответно реформите, които са планирани и залегнали в тази концепция”, каза той.

Бисер Петков поднови поканата си към организациите на хората с увреждания да продължат диалога. „За утре в 15 часа имаме вече договорена среща в Министерството на труда и социалната политика, където ще се радвам да чуя предложенията на организациите на хората с увреждания за необходимите промени в медицинската експертиза, защото всички сме съгласни, че такива промени са необходими, но явно има различия по начина, по който те трябва да бъдат реализирани”, каза той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички