Петков: Ще предложа увеличение на минималните осигурителни доходи с 3,9%


Петков: Ще предложа увеличение на минималните осигурителни доходи с 3,9%
Снимка: БГНЕС

3494

Ще предложа административно увеличение на минималните осигурителни доходи за 2018 г. по икономически дейности и групи професии с 3.9%, което ще залегне в бюджета на ДОО за следващата година. Това заяви днес социалният министър Бисер Петков след редовно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

Предложението е направено днес пред социалните партньори, ще бъде представено и пред Надзорния съвет на НОИ. Направен е задълбочен анализ в този сектор. Макроикономическата прогноза за нарастването на БВП за следващата година е също 3.9% . Там, където получената величина е под минималната работна заплата за следващата година, която е предвидено да бъде 510 лв., трябва да бъде приравнена, защото както е известно минималната работна заплата е и минималният осигурителен доход, поясни министър Петков.

За явлението „забавени заплати” говори председателят на АИКБ Васил Велев. Според него работодателските организации не подкрепят повечето мерки, които са предложени на съвета, защото са твърде консервативни. Неплащането на заплати касае отделни, изолирани случаи,които петнят доброто име на българските предприемачи , останалите са изрядни, защото знаят, че най- ценният ресурс са хората и редовно изплащат възнагражденията, каза той. Ние сме за мерки ,които могат да доведат до ограничаване на това явление, но не такива ,които водят до източване на обществени фондове, какъвто е Фондът за гарантиране на вземанията на работниците и служителите, продължи Велев. Не и те да доведат до промени като забрана на кредитирането и източване на банки, да доведат и до забрана на търговски оборот и оттам -допълнително влошаване на бизнес климата. Явлението „неплащане на заплати” у нас не е епидемия, то е под 30 млн. лв. при платени заплати общо над 30 млрд.лв. или под 1 на 1000 като статистика, уточни Велев. И поясни, че у нас не сме в ситуация , в която да е нужно извънредно законодателство.

С него не се съгласиха от синдикатите. Пламен Димитров, президент на КНСБ не споделя позицията на работодателите и смята, че никой у нас не знае колко точно са неплатените и забавените заплати, няма точни данни, но са доста повече от 30 млн. лв.

Сблъсъкът на позиции за изплащането или неизплащането на клас прослужено време е отпаднал като тема и точка от дневния ред на заседанието, тъй като предложенията не са разгледани в работните групи към Националния тристранен съвет, т.е. по технически причини, обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички