Пловдив, Търговище, Стара Загора - градовете с най-много трудови договори


Пловдив, Търговище, Стара Загора - градовете с най-много трудови договори
Снимка: Getty Images / Guliver

3352

За двата месеца, през които действа на практика регламентираната в Кодекса на труда възможност земеделски производители да наемат работници само за един ден, в Инспекцията по труда (ГИТ) са регистрирани 67 539 договори. Това сочат официалните данни на ГИТ.

Най-много еднодневни трудови договори са предоставени на земеделските стопани от Пловдив – 7654, Търговище – 6812, Стара Загора – 6078. По отношение на обработваните култури, най-голям брой еднодневни трудови договори са предоставени на земеделски производители, обработващи лозови масиви – 19 555 , и малинови насаждения – 11 697.

От 21 юли до 23 септември инспекторите по труда са проверили 799 земеделски производители с 8675 наети работници. Най-много проверки на земеделски производители във връзка с еднодневните трудови договори са извършили инспекторите от Пазарджик – 64 проверки, следвани от Сливен – 61 проверки и Варна – 60 проверки. Установените случаи на работа без договор са 37. Санкцията е от 1500 лв. до 15 000 лв. Работодателите оправдават наемането на хора без договори с нежеланието на самите лица да подпишат еднодневни контракти, тъй като не вярват, че няма да загубят право на социално подпомагане и обезщетения за безработица.

Проверяват се както работодатели, заверили образци на еднодневни договори, за да се установи дали те на практика се използват, така и такива, които не са се възползвали от новата възможност или броят на регистрираните образци е недостатъчен предвид големината на обработваемите площи. Все още се установяват случаи, макар и не чести, на полагане на труд без какъвто и да е договор, но основно при земеделски стопани, които не са се възползвали от облекченото наемане на работници.

ГИТ, съвместно с експерти от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Националния осигурителен институт, подготви специален информационен материал, в който са цитирани промените в нормативните актове, гарантиращи запазването на правата. Той е публикуван на интернет страницата на ГИТ, в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика „Трудови правоотношения“.

По време на извънредната кампания в селското стопанство са установени общо 2480 нарушения. За отстраняването им са предприети принудителни административни мерки и са съставени 57 акта за установяване на административно нарушение.

Облекчение

Наредбата за условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовия договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, която беше издадена във връзка с промените в Кодекса на труда, регламентиращи този вид договор, влезе в сила на 21 юли. Новият вид договор дава възможност на регистрираните земеделски стопани с основна икономическа дейност „Растениевъдство“ да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, но само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

Наемането на такъв вид договор е максимално облекчено. Той не се регистрира в НАП, не се подава и уведомление да прекратяването му. На работодателите не им се налага да оформят трудови книжки и други документи, свързани с възникването и прекратяването на трудовото правоотношение.

С едно лице могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни в рамките на една календарна година. Според справка, предоставена от Министерството на земеделието, право на такъв вид договор имат над 43 000 регистрирани земеделски производители. В Кодекса на труда обаче са регламентирани и други видове срочни трудови договори, от които те могат да се възползват.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички