ГИТ започна сезонните проверки за нарушаване на трудовите права по Черноморието


ГИТ започна сезонните проверки за нарушаване на трудовите права по Черноморието
Снимка:

2842

Традиционната кампания за контрол по спазването на трудовото законодателство по морските курорти стартира Главна инспекция по труда през юли, когато националната статистика отчита пикът на сезонната заетост. Кампанията ще продължи до началото на септември.

В област Бургас, където увеличението на наетите през сезона е най-голямо, според данните на статистиката, ще бъдат командировани инспектори от други области в страната. Наблюдението на пазара на труда показва, че през 2014 г. от почти 63 000 наети повече през юли спрямо март в трите области с черноморски курорти, в Бургас ръстът е с над 43 000.

Във Варна, където сезонната заетост увеличава наетите с около 15 000, и в Добрич, където ръстът им е с 5000, ще се разчита най-вече на оптимизиране на контролната дейност чрез наличния ресурс. За целта ще се наблегне на засилени проверки по спазване на разпоредбите, свързани с трудовите правоотношения - по възникването им, работното време, почивките, заплащането на труда. С тяхното неспазване са свързани и най-честите нарушения в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, които основно осигуряват работни места за сезонната заетост по морето.

По време на кампанията през лятото на 2014 г. по морските курорти са извършени 1705 проверки в 1619 предприятия с 33 401 наети. Да работят без договор са установени 107 лица, но беше отбелязана тенденция масово да се сключват такива от деня на обявяване на кампанията, което е доказателство за превантивния ефект на контролната дейност. Нарушенията по работното време са 801. В тях влизат нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка и т.н. Установените нарушения по заплащането на труда са 329. Най-често не се заплаща положен нощен труд, както и по-високи надници за работа в почивни дни. Често на обектите липсват документи, от които да е видно разпределението на работното време - кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Въпреки усилията на инспекторите, те се установяват трудно без съдействието на работещите, каквото инспекторите не получават. Съставени са 657 акта за установяване на административни нарушения.

Главна инспекция отново напомня, че работниците и служителите трябва да отстояват трудовите си права, да не започват работа без да са получили екземпляр от трудовия си договор, подписан от тях и от работодателя, както и уведомление за регистрацията му в НАП. Повече подробности какви документи да изискат при започване на работа и прекратяване на трудовите правоотношения, както и информация кога могат да разчитат на контролните органи да защитят правата им може да се намери ТУК.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83027
 • GBP
  1
  2.3227
 • JPY
  100
  1.16557
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички