Правителството се сети да бори връзкарството в администрацията


Правителството се сети да бори връзкарството в администрацията
Снимка: БГНЕС

2029

Правителството предлага промени в Закона за държавния служител, които имат за цел да преустановят заобикалянето на конкурси при назначаване на нови служители.

Интересното е, че от Министерският съвет предлагат текстове, които вече бяха приети на първо четене от парламента, съобщава Actualno.com.

Такъв е текстът, който забранява назначаването на нови служители по заместване и за преназначаване на свободна длъжност на наетите по заместване лица, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса. Той беше предложен от реформаторът Димитър Танев, като промяната в закона беше приета на първо четене в началото на миналия месец и предстои гласуване на второ.

Въпреки, че законопроектът, одобрен от кабинета е същият, той трябва да мине през всички процедури на Народното събрание.

От МС предлагат още и забрана за преназначаване на лица, назначени на непълно работно време на длъжности, които са определени за заемане на пълно работно време, както и за назначаване на ръководна длъжност на непълно работно време.

Предложенията регламентират и провеждането на два етапа при конкурса за постъпване на държавна служба. Първият, централизиран етап, е провеждането на тестове за определяне нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на държавна служба.

Вторият специализиран етап е за определяне нивото на специфичните компетентности и професионалните и деловите качества на кандидатите, необходими за заемане на конкретна длъжност в съответната администрация.

Централизираният етап на конкурса ще бъде организиран от Института по публична администрация (ИПА) като валидността на резултатите от него ще бъде три години.

Кабинетът предлага и служителите в държавната администрация да не могат да заемат ръководна длъжност, ако не са преминали успешно тест за определяне нивото на общите компетентности и познания, необходими за заемането на конкретна длъжност.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички