Предизвикателствата пред България: Застаряващо население и взискателен пазар на труд


Предизвикателствата пред България: Застаряващо население и взискателен пазар на труд
Снимка: iStock/Guliver

6176

Човек не прави една кариера за един живот, но няколко кариери. Това става необходимост. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на проведената днес в София конференцията на „Кофас“ на тема "Геополитическите промени и възможности за българския бизнес". Expert.bg е медиен партньор на форума.

Калфин очерта промените на пазара на труда у нас и в Европа и политиките в тази сфера. По думите му преди работодателите са се надявали на лоялни работници, които да работят цял живот, а сега младите, "започвайки работа вече търсят нови възможности". По време на конференцията за пореден път експерти посочиха нуждата от кадри за пазара на труда като основен проблем за българския бизнес.

"Много са факторите, които променят средата на труда", каза Ивайло Калфин, отбелязвайки новите технологии, глобализацията и други. Има мозъци, които изтичат, работна ръка, която се мести от един континент на труд, мобилността е много висока, каза още той. Вицепремиерът допълни, че са много важни демографските процеси. "В България населението остарява, а пазарът на труд става по-взискателен към навлизащите на него", каза още Ивайло Калфин. Според него проблем при младите по отношение на трудовата им заетост е мотивацията.

Социалният министър цитира изследвания, според които колкото по-бързо се разтваря ножицата на заплащането между нискоквалифицираните и висококвалифицирани служители, толкова по-бързо изчезва средната класа. "Това трябва да се отчита, когато говорим за пазара на труда", каза Калфин.

По думите му средносрочните прогнози до 2020 г. предвиждат значително нарастване на работните места със средно и висше образование. Същевременно в България малко под половината записани в бюрата по труда са хора с ниска квалификация, посочи Калфин. Той обясни, че това ще е проблем в бъдеще за страната и ще породи социални проблеми, маргилизация и трудности за бизнес.

Според редица международни изследвания проблемите на България съвпадат с основните в развитите страни, посочи вицепремиерът, допълвайки, че както на Западм така и в България се търсят висококвалифицирани специалисти в ИТ сферата, технически специалности и др.

Калфин отбеляза като успех стартирането на дуалното обучение у нас през тази година. Има ясни данни, че в страни с дуално обучение безработицата е ниска, а бизнесът намира кадрите, които му трябва, каза той.

Същевременно главният икономист на "Кофас груп" Жулиен Марсили посочи, че проблеми за българската икономика са застаряващото население и нуждата от високвалифицирани кадри. Той обясни, че компанията очаква растеж на икономиката на България в рамките на 2,5%-2,6% през тази година, но в дългосрочен план страната ни ще се нуждае от решение на структурни проблеми. По думите му това, което липсва, за да се повиши перспективата пред икономиката на страната са редицата структурни проблеми, особено тези, свързани с недостиг на работна ръка и висококвалифицирани специалисти, както и проблеми, свързани с корупцията и инфраструктурата.

Съществува рискът с възнагражденията и квалификацията на кадрите, заяви Атанас Симеонов, управител на "ВИП Секюрити" по отношение на рисковете пред бизнеса във връзка с персонала. По думите му мотивацията и задържането на служителите е проблем за фирмите.

Автор: Петя Бързилска

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички