Предложение: Майките с високи заплати да могат да се връщат по-рано на работа


Предложение: Майките с високи заплати да могат да се връщат по-рано на работа
Снимка: iStock/Guliver

2929

Имам намерение да подготвя промени в Кодекса на труда, които ще стимулират майките с по-високи доходи да се върнат по-рано от майчинство на работа. Това заяви във Враца министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите ѝ се обмисля също въвеждането на допълнителни форми в трудовото законодателство, които да са в помощ на работещите майки, така че те по-добре да съчетават служебните и семейните си ангажименти. Новите възможности ще се отнасят и до бащите, които ползват родителски права.

"Това е начинът, по който трябва да подпомогнем работещите хора, а не със социални плащания", каза Русинова, цитирана от "Дарик".

През юли Министерството на труда и социалната политика ще стартира възможността публичните институции, общините и областните управители да кандидатстват по проект "Красива България" с проекти за организиране на детски кътове и занимални за работещите служители.

Във Враца социалният министър посети една от двете социални трапезарии, които предлагат топъл обяд за бедни. Враца е сред първите общини в България, която спечели проект за целогодишната работа на социалните трапезарии. По този проект 120 човека в община Враца получават топъл обяд. Проектът се реализира по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане.

Около 8000 човека в България получават вече целогодишно топъл обяд, който включва супа, основно ястие и десерт. Стотина са общините до момента, които имат такива проекти. Очаква се в следващите месеци по тази програма да се включат и останалите общини в страната. Годишното финансиране на тази социална услуга е на стойност около 2.5 милиона лева, осигурени по тази европейска програма.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички