Предложение: След ТЕЛК да следва задължителна рехабилитация


Предложение: След ТЕЛК да следва задължителна рехабилитация
Снимка: Gettyimages.com

3237

Задължителна рехабилитация след освидетелстване от ТЕЛК предлага Министерството на труда и социалната политика. Идеята на ведомството е заложена в концепцията за реформиране на системата за експертиза на работоспособността, на база на която ще се отпускат инвалидни пенсии.

От 2019 г. болните работници ще преминават през две комисии – медицинска и социална. При първата ще се определя степента на увреждане на служителите, а при втората ще се издава експертиза на работоспособността, т.е. ще се определя дали служителите могат да продължат да работят въпреки заболяването си, съобщава "Монитор".

В новите регионални комисии за експертиза на работоспособността (КЕР) ще участват лекари по трудова медицина, а при необходимост и невролози, ортопеди и рехабилитатори и психолози. Оценката на работоспособността ще се издава въз основа на отпусната медицинска експертиза и без лична среща. В случай на съмнение експертите от новите социални комисии обаче могат да поискат допълнителни изследвания.

Издаването на оценката за работоспособност ще става за не повече от 2 месеца. „С оглед избягването на корупционен натиск, лицето не взаимодейства с комисията или нейни представители до явяването си за освидетелстване“, се казва в концепцията на социалното министерство.

След като експертиза за работоспособност бъде издадена за пациентите има няколко варианта. Първо, службата по трудова медицина ще провери дали работникът може да продължи да изпълнява задълженията си при стария си работодател. В случай че болестта му пречи да продължи да изпълнява задълженията си, ще се търси възможност служителят да бъде трудоустроен на друга позиция в предприятието. В случай че и двата варианта са невъзможни, пациентът се насочва към Агенцията по заетостта. Там експертите ще посредничат на нуждаещия се да намери подходяща работа или ще го насочат към квалификационно обучение. През това време дирекциите „Социално подпомагане“ ще търсят възможности заболелият да започне рехабилитация или да получи подходящи социални услуги.

Последният етап е, когато НОИ на база на експертизата за работоспособност реши дали служителят има право на инвалидна пенсия.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички