Приеха на първо четене Закона за равенопоставеност между мъжете и жените


Приеха на първо четене Закона за равенопоставеност между мъжете и жените
Снимка: БГНЕС

2183

Депутатите приеха на първо четене нов законопроект за равнопоставеност между мъжете и жените. "За" гласуваха 90 народни представители, „против“ - 4, "въздържал се" - също 4.

Да, има дискриминация между половете, между заплащането между жените и мъжете у нас, но законът за равнопоставеност между тях дава основа за нова политика. Това заяви днес в НС от парламентарната трибуна социалният министър Ивайло Калфин по време на дебатите.

"Няма как всички закони, които се отнасят до правата на мъжете и жените да се включат в един общ законопроект, аз не си го представям като правна техника", подчерта той. Затова там, където има нужда НС, правителството да имат възможност да поправят или да насърчат една или друга форма. Да, жените получават по-ниски заплати и по-ниски пенсии, съгласи се министърът и добави, че затова си има обяснение. Много жени са съгласни да направят по-голям компромис и да се заемат с по-ниско платена работа, която не отговаря на образователния им ценз, продължи той.

"Факт е, че ангажиментът на жените, в т.нар. неплатен труд като отглеждане на деца и домашна работа, дава основание те да правят компромиси със своята професионална кариера. Това няма как да се реши със закон, който да задължи работодателя към определени отстъпки, а сами с решаването на тези проблеми, които ги принуждават да приемат по-ниско платена работа", допълни министърът. И изрази надежда, че когато през 2037 г. се изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, тогава принципите на социалното осигуряване ще помогнат да се постигне такъв стандарт, че жените да нямат тези 40% разлика с мъжете по отношение на пенсиите, както е днес.

По думите на Калфин законът дава система, механизъм, за да се промени политиката и да бъде постигнато равенството на половете.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички